«Δεν ξέρω τι εννοούσε ο πρωθυπουργός,  αδυνατώ πάντως να κατανοήσω πως ήταν τόσο μακριά απο την πραγματικότητα,  αφού αντί να πάρουμε το χρέος κοντέψαμε να πάρουμε το επόμενο μνημόνιο,  το οποίο  πρότειναν καθαρά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο» τόνισε  στο σχόλιό της η  Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πρόσφατα ότι θα φορέσει… γραβάτα, αλλά τελικά η αισιοδοξία για το χρέος δεν επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.         

Πρόσθεσε η σχολιάστρια του Star για το ίδιο ζήτημα:   

«Το μνημόνιο, προς το παρόν, το γλιτώσαμε αλλά με βάση τα όσα έγιναν στο eurogroup είμαστε πολλαπλώς χαμένοι.

1. Κάθε μήνας αναβολής της εκταμίευσης της δόσης κοστίζει 0,2-0,3% στην ανάπτυξη. Κι όσο μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης τόσο παραμονεύει ο κίνδυνος μέτρων.  Όχι αυτών που πήραμε, αλλά του κοφτή.

2. Κατοχυρώθηκε το πλεόνασμα 3,5% και το 2022. Είχαμε μια αμφιβολία μήπως τέλειωνε το 2021, αλλά πήραμε άλλη μια χρόνια στην πλάτη

3. Πέρασε του Σόιμπλε ξανά και στην απόφαση υπάρχει αναφορά ότι μέτρα για το χρέος θα ληφθούν εφ’ όσον χρειαστούν.

4. Μπήκε στη συζήτηση ότι θα έχουμε πλεονάσματα 2,2% έως το 2060, για τα επόμενα 43 χρόνια! Το φαντάζεστε;».  

Η Κ. Μακρή επισήμανε ακόμα ότι επειδή οι Έλληνες έκαναν τόσο μεγάλες θυσίες,  δεν πιστεύει  ότι οι δανειστές τελικά θα ειναι τόσο παράλογοι, ώστε να μην βρεθεί άκρη έως τις 15 Ιουνίου, αν και υπάρχει κι αύτη η πιθανότητα, να  δώσουν ένα μέρος της δόσης και να το ξανασυζητήσουν   μετά τις γερμανικές εκλογές.

 Κατέληξε στην αναφορά της στο ζήτημα η σχολιάστρια του Star: «Eγώ νομίζω ότι κάπου θα συμφωνήσουν. Το θέμα ειναι πως αν γείρει το ΔΝΤ  προς την πλευρά του Σόιμπλε,  θα την πατήσουμε. Κι όχι για δυο - τρία χρόνια, αλλά  για δυο - τρεις δεκαετίες». 

Tags: