Ντάισελμπλουμ: Απόφαση τώρα στο Eurogroup για το χρέος, αλλά μετά το 2018 τα συγκεκριμένα μέτρα

Τι δήλωσαν Σόιμπλε και Μοσκοβισί όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλες Θ. Αθανασίου

Ντάισελμπλουμ:  Απόφαση τώρα στο Eurogroup για το χρέος, αλλά μετά το 2018  τα συγκεκριμένα μέτρα

Μια απόφαση, η οποία θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι το ζητούμενο για το σημερινό eurogroup, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Γερούν Ντάισελμπλουμ,  κατά τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στην έναρξη της συνεδρίασης,  όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.     

Συγκεκριμένα,  ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Αθανασίου ατά την προσέλευσή του, σημείωσε ότι "προς αυτό εργάζομαι, για μια απόφαση που θα επιτρέπει την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κατά τη συνεδρίαση του eurogroup". Όμως επεσήμανε ότι αφενός οι όποιες εκτελεστικές αποφάσεις για τα μέτρα της μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως και τα όποια μάκροοικονομικά στοιχεία τα συνοδεύουν, θα ληφθούν μόνο στο τέλος του προγράμματος το 2018. Επιπλέον εξήγησε ότι τα τελικά μακροοικονομικά στοιχεία (το πόση θα είναι η ανάπτυξη και πόσα τα πλεονάσματα) "αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων των τεχνοκρατών" και όχι των υπουργών και θα πάνε και αυτά το 2018.

Επιπλέον εξήγησε ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένουν οι διαφωνίες σε σχέση με τις μάκροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Σε σχέση με τα μέτρα του χρέους, σημείωσε ότι το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ "λεπτομέρειες" και οι 19 θα προσπαθήσουν να τις αποσαφηνίσουν. Οι τελικές όμως αποφάσεις για το όποιο μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Το ζητούμενο είναι να δεσμευθεί το ΔΝΤ, λέει ο Πρόεδρος και συμπληρώνει ότι ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να πάρει τις αποφάσεις του. Σε σχέση με τη δόση, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις έγκαιρα και στη βάση της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων.

Μοσκοβισί: Πρέπει να πάμε σε συμφωνία σήμερα  

Παρομοίως τη θέση ότι "πρέπει να πάμε σε συμφωνία σήμερα" επανέλαβε πολλές φορές ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogrοup.

Ο Μοσκοβισί είπε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και υπάρχει κοινή βούληση για να βρεθεί λύση.

"Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να έχουμε την συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι σημαντική για όλους εμάς".

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Β.Σόιμπλε, ό οποίος έκανε λόγο για απόφαση το συντομότερο δυνατόν. Επέκρινε όμως και τον αντικαγκελάριο Ζ.Γκάμπριελ αναφέροντας ότι "καμία φορά, ξεχνάει κανείς και μέλη της κυβέρνησής μας, ότι δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να προσχωρήσει και να κάνει κάτι πέρα από ό,τι έχει αποφασιστεί να κάνει, διότι θα πρέπει να υπάρχει μία εντολή του Κοινοβουλίου. Κανένας δεν θέλει να το κάνει αυτό".

Ο Β.Σόιμπλε εξήγησε σε σχέση με τις λεπτομέρειες της όποιας σημερινής απόφασης ότι "εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό το οποίο αποφασίσαμε πέρσι το καλοκαίρι. Έχουμε ήδη θέσει σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος και εξειδικεύσαμε τι θα μπορεί να είναι: Η επιμήκυνση της διάρκειας, ίσως και ορισμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια", κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top