Κοτζιάς: «Στα κύματα αστάθειας πρέπει να αντιτάξουμε κύματα σταθερότητας με την πολιτική μας»

Τι πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών στις εργασίες της δεύτερης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Κοτζιάς: «Στα κύματα αστάθειας πρέπει να αντιτάξουμε κύματα σταθερότητας με την πολιτική μας»

Οι εργασίες της δεύτερης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο ξεκινούν σήμερα στη Ρόδο, με τη συμμετοχή 15 κρατών (Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Λίβανος, Αλβανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα).

Οι συμμετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι θα αναπτύξουν τους συλλογισμούς και τις προτάσεις τους, με στόχο τη διαμόρφωση τρόπων συλλογικής διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

«Ο κοινός μας χώρος χρειάζεται να γίνει όσο το δυνατό πιο ασφαλής και σταθερός, ενάντια στις τάσεις αστάθειας και πολέμου στην περιοχή. Στα κύματα αστάθειας πρέπει, να αντιτάξουμε κύματα σταθερότητας με την πολιτική μας, με την ανάπτυξή μας» είπε αρχικά ο Νίκος Κοτζιάς και πρότεινε:

«Πρώτον, να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας από υψηλόβαθμους διπλωμάτες μας, η οποία να μελετήσει την Διεθνή εμπειρία, από οργανισμούς ασφάλειας, ειδικότερε την ΔΑΣΕ και εν συνεχεία τον ΟΑΣΕ. Πως αυτοί δημιουργήθηκαν σε ποια πεδία αναπτύχθηκαν. Ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από την πείρα τους».

Όπως εξήγησε: «Η απόφασή μας είναι να συγκροτήσουμε αρχικά μια τέτοια δομή, για την Ανατολική Μεσόγειο, και στη συνέχεια να επιδιώξουμε την επέκτασή της πιο ανατολικά, και πιο νότια. Προτείνω το καθήκον αυτό, έστω να το συζητήσουμε αναλυτικά στην επόμενη συνάντησή μας, το 2018. Να ετοιμαστούμε να σκεφτούμε να φτιάξουμε μια δομή για την Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι για να υλοποιηθεί ο πιο πάνω στόχος, θα χρειαστεί να κάνουμε πιο εντατική, και ευρεία την ανταλλαγή πληροφοριών, και πιο συχνή την μεταξύ μας, ενημέρωση».

Και συνέχισε: «προτείνω δεύτερον στην ευρύτερη περιοχή μας, που υπάρχουν πολλαπλές εστίες αστάθειας, να εκπονήσουμε ένα δικό μας σχέδιο ενταγμένο στις αποφάσεις του ΟΗΕ, και με την συνδρομή των περιφερειακών Αραβικών κι Ευρωπαϊκών Οργανώσεων, προκειμένου να καταπολεμήσουμε από κοινού, τις αιτίες που φέρνουν αυτή την αστάθεια. Αιτίες όπως η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός στις σχέσεις μεταξύ κρατών, ο ιδεολογικός θρησκευτικός και κοσμοθεωρητικός φανατισμός, κι έξωθεν παρεμβάσεις».

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η δική μας περιοχή ήταν και είναι μια περιοχή στην οποία συνυπήρξανε, συχνά πολυπολιτισμικές και πολύ θρησκευτικές, κοινωνίες. Αυτό συνέβαινε και στην περιοχή μας και στη Μέση Ανατολή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top