Κάτια Μακρή: Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν…

Ποιες οι βασικές δύο προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και ποια τα εμπόδια

Το κατά πόσο η οικονομία μπορεί να αντέξει την εξάλειψη των capital controls που υπόσχεται ο αρμόδιος υπουργός ανέλυσε η Κάτια Μακρή στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως είπε η δημοσιογράφος δεν ξέρει από πού αντλεί την αισιοδοξία ο υπουργός Οικονομικών ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεμπερδέψει με τα capital controls.

«Στελέχη του τραπεζικού τομέα μου είπαν ότι όχι απλά δεν προβλέπεται να έχουμε πλήρη άρση των capital controls, αλλά ούτε μερική, τουλάχιστον για πολλούς επόμενους μήνες. Και αυτό για να γίνει πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες και η δεύτερη να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε και συνέχισε:

«Οι καταθέσεις δεν φεύγουν πια με τους ρυθμούς που έφευγαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν είχαμε τη μεγάλη αβεβαιότητα πλην όμως δεν έρχεται και καινούργιο φρέσκο χρήμα».

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, η Κάτια Μακρή επεσήμανε ότι «εδώ αρχίζουν τα πάρα πολύ δύσκολα. Όχι απλώς δεν μειώνονται, αυξάνονται κιόλας».

Αναλυτικότερα μέσα στο 2017 υπάρχει αύξηση 2,8 δις στα κόκκινα δάνεια. Μόνο τον Απρίλιο κοκκίνισαν δάνεια 500 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και το εξής περίεργο, ενώ μέχρι τώρα δεν πληρώνονταν τα επιχειρηματικά δάνεια, τώρα ξαφνικά υπάρχει έκρηξη και στα στεγαστικά. Από τα 61 δις που είναι τα στεγαστικά, τα 30 δις είναι κόκκινα, δηλαδή το 1 στα 2.

«Οι τραπεζίτες λένε ότι ο κόσμος προτιμά να πληρώνει την εφορία για να μην έχει κατάσχεση στο λογαριασμό του κι έτσι έχει αφήσει πίσω τα στεγαστικά» εξήγησε και κατέληξε στο ότι  «είμαστε πάρα πολύ μακριά από την άρση των capital controls, τα οποία είναι βραχνάς για την οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top