Γιούνκερ σε Παπαδημούλη: «Η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα έξω από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Γιούνκερ σε Παπαδημούλη: «Η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα έξω από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων»

Στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, χθες βράδυ στο Στρασβούργο, προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έθεσε στον κ. Γιούνκερ μια σειρά από ερωτήματα, με αποτέλεσμα να λάβει χώρα ο ακόλουθος διάλογος.

Δημ. Παπαδημούλης:

«Κύριε Γιούνκερ,

θα ‘θελα να σας ρωτήσω πρώτα απ’ όλα για τη χώρα μου, την Ελλάδα. Την ερχόμενη  Δευτέρα, στις 22 Μαΐου, υπάρχει ένα Eurogroup, και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών και ιδιαίτερα του κ. Σόιμπλε για την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αν θα τελειώσουμε επιτέλους με τα μνημόνια και τη λιτότητα. Εσείς, ως Πρόεδρος της Κομισιόν, τι επιδιώκετε από αυτή τη συνάντηση;

Και δεύτερον: Αρκετοί θεωρούν ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στην άνοδο της άκρας δεξιάς και στη μονομερή λιτότητα και τον ελλιπή κοινωνικό χάρτη, τον ελλειμματικό κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης. Όπως επίσης, επηρεάζει αρνητικά και το έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ποια είναι η δική σας γνώμη γι’ αυτό;»

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ως εξής:

«Δημήτρη, έθεσες κάποιες ερωτήσεις για την Ελλάδα. Να πάρουμε το θέμα του κοινωνικού σκέλους πρώτα. Τη Δευτέρα το βράδυ θα γίνει το Eurogroup και θα ήθελα να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η Ελλάδα να βγει από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες.  Προσπάθειες που έχουν πλήξει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών. Και θεωρούμε ότι μιας και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% αυτό έχει σημασία. Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε εξαρτώμενοι από το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποτέ δεν υπήρχε υπερβολική συναίνεση και αρμονία μεταξύ των δυο, για να το πω ευγενικά. Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό που ανέφερες, είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε την Ιταλία και την Ελλάδα έρμαια, επειδή έχουν τη γεωγραφική θέση που έχουν και καταφθάνουν σε αυτούς πρώτα οι πρόσφυγες. Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη».

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top