Η Eλλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια, εάν συγκεκριμενοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, αλλά έχει γνώση του σχεδίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα θέλει να τεστάρει τις ορέξεις των αγορών για ελληνικά ομόλογα, πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις χρέους έγινε το 2014.

«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο και ίσως την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν αυτής της έκδοσης», δήλωσε ο έλληνας αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. 

Από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου του 2014 είχαν αντληθεί 3 δισ. ευρώ.

Η κίνηση, είπε ο έλληνας αξιωματούχος, εξαρτάται από το εάν οι δανειστές θα συγκεκριμενοποιήσουν το πώς το ελληνικό χρέος, που φτάνει 179% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, θα γίνει βιώσιμο.

Μια δεύτερη έκδοση ομολόγου θα μπορούσε να ακολουθήσει στο τέλος του 2017, ανέφεραν άλλοι έλληνες αξιωματούχοι χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου, η έκδοση θα αναβληθεί για το φθινόπωρο, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, τρεις βασικοί διαπραγματευτές του Λονδίνου επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

Tags: