Δραματικό παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 μετά και το κρίσιμο δημοψήφισμα, όταν έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες και επιβλήθηκαν τα capital controls αποκάλυψε στην εκπομπή Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά στο Action24, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. 

Ο κύριος Καρβούνης είπε πως εκείνες τις ώρες οι Ευρωπαίοι εταίροι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το μήνυμα που είχα ήταν κατηγορηματικό, είχε αποδέκτες αυτούς που αποφασίζουν, την κυβέρνηση δηλαδή. Το μήνυμα έλεγε ότι θα γίνει διπλή Σύνοδος Κορυφής με στόχο την διπλή έξοδο της Ελλάδας. Και από το ευρώ και από την ΕΕ, διότι δε μπορεί να φύγεις από το ευρώ αν δε φύγεις από την ΕΕ- όπως μου έλεγαν», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καρβούνης. 

«Εγώ μετέφερα το μήνυμα στην κυβέρνηση, και βρήκα ευήκοον ους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε την εμπειρία να κατανοήσει τι πάει να πει αυτό που μου μετέφεραν οι Ευρωπαίοι, αργότερα ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών, όπως γνωρίζετε, και τελικά υπήρξε συναίνεση να προχωρήσουμε μέσα στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο κύριος Καρβούνης παραδέχτηκε ότι στην αρχή οι σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ δύσκολες, ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα έφτιαξαν.

«Προσπάθησα με όλη μου τη ψυχή να βοηθήσω. Να τους πω πράγματα, να τους πω ποιος είναι ο κώδικας δεοντολογίας των Βρυξελλών. Οι άριστες σχέσεις - που έχω τώρα - χτίστηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», τόνισε.

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κύριος Καρβούνης είπε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών «δεν ήταν καλός και σωστός συνομιλητής». «Υπήρχε συνεννόηση με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Γιάννη Δραγασάκη», πρόσθεσε.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο κύριος Καρβούνης δεν είπε τίποτα για τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του πρωθυπουργού εκείνη την δύσκολη περίοδο. «Δεν θα γίνω σχολιαστής» αρκέστηκε να πει.

Εμφανίστηκε τέλος αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση. «Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα», πρόσθεσε.