ΟΛΑ όσα συζήτησαν Τσίπρας – Ερντογάν στο Πεκίνο! Θυμήθηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Σουλτάνος

Επέμεινε στην έκδοση των 8 αξιωματικών

Το παγωμένο χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα και ο σχεδόν συνοφρυωμένος Ταγίπ Ερντογάν, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα στις σχέσεις των δυο ηγετών.

Η χειραψία τους ήταν περισσότερο τυπική, ενώ μπροστά στις κάμερες δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα. Εκτός από τα φλας το μόνο που ακούστηκε ήταν ένα τυπικό καλωσόρισμα του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών.

Η συνάντηση που η Αθήνα επεδίωκε και προετοίμαζε εδώ και αρκετό καιρό, έγινε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η Τουρκική αποστολή, γι’ αυτό και οι δυο τουρκικές σημαίες πίσω από τους δυο ηγέτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στον μπλε του φάκελο όλα τα ανοικτά θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δυο χωρών, έθεσε σύμφωνα με πηγές του Μάξιμου στον Τούρκο πρόεδρο κατ’ αρχην την τουρκική προκλητικότητα.

«Είναι απαραίτητη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων  στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και η προώθηση μιας θετικής ατζέντας», είπε στον Τούρκο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο  Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων, αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε μετ’ επιτάσεως το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, ζητώντας την έκδοση τους.

«Το θέμα των πραξικοπηματιών στην Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών και δεν είναι σωστό να παραμένουν στην Ελλάδα αυτά τα άτομα που συμμετείχαν στο πραξικόπημα .Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρόκειται για ένα  θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης», του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν συμφώνησε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης και της εφαρμογής της , όταν επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα την έχει αμφισβητήσει. Ωστόσο τουρκικές πηγές επέμειναν στην πλήρη εφαρμογή της συνθήκης γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Πάντως σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας συμφωνήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Φθινόπωρο. Το τελευταίο έγινε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 και από τα τριαντάφυλλα που τότε οι δυο πρωθυπουργοί μοίραζαν έμειναν μόνο τα αγκάθια.

Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ "Ο δρόμος του μεταξιού" όπου ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια σειρά πολιτικών αλλά και επενδυτικών επαφών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την πολιτική ηγεσία της Κίνας είχε σειρά επαφών με τραπεζικούς και Επενδυτικούς παράγοντες, ενώ κρίσιμο τετ α τετ θα έχει αύριο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top