Μαθήματα διαπραγμάτευσης στην Μέι από τον… Βαρουφάκη: «Να διδαχθείς από την ελληνική τραγωδία»!

Με επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην Evening Standard

Μαθήματα διαπραγμάτευσης στην Μέι από τον… Βαρουφάκη: «Να διδαχθείς από την ελληνική τραγωδία»!

Να διδαχθεί «από την ελληνική τραγωδία» κάλεσε την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με επιστολή του προς  βρετανίδα πρωθυπουργό που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Evening Standard.

Ο Γ. Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι οι δύο περιπτώσεις  (Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας) δεν είναι οι ίδιες, αλλά προσθέτει ότι  «οι Βρυξέλλες είναι οι Βρυξέλλες είτε οι αξιωματούχοι βρίσκονται στο Λονδίνο είτε βρίσκονται στην Αθήνα»..

Όπως υποστηρίζει, ο ίδιος αντιλήφθηκε  μετά τη δήλωση του Μ. Μπαρνιέ,  τον  εκπρόσωπο της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, ότι η ΕΕ χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησε και εναντίον του και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η χώρα σας βρίσκεται σε προεκλογικό “πυρετό”, υπάρχουν δυο πιθανά λάθη που για τα οποία θα ήθελα να σας προειδοποιήσω: Πρώτον, η πεποίθηση ότι μια ισχυρή εντολή στις 8 Ιουνίου θα ενισχύσει την ικανότητά σας να διαπραγματευτείτε. Δεύτερον, το ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50» αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ .

Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει μάλιστα ότι μια ισχυρή νίκη της αρχηγού των Συντηρητικών θα εξοργίσει τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα επιλέξουν η συμφωνία για το Brexit να είναι  μη επωφελής,  αντί να έχει θετική έκβαση για τους λαούς της Ευρώπης, καθώς, όπως υποστηρίζει «οι θεσμοί πάντα επιλέγουν αυτό που ενισχύει τη θέση και τα συμφέροντά τους».

Επικαλούμενος την δική του εμπειρία αναφέρει ακόμα ότι «το 2015 οι προτάσεις που καταθέσαμε για μια ήπια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, θα επέτρεπαν στην ΕΕ να απαιτήσει περισσότερα από τα δάνεια των ευρωπαίων φορολογουμένων που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά  τα χρήματα των φορολογουμένων τους ήταν χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων τους, ενώ πιο ψηλά βρισκόταν μια ένδειξη προς τους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς, τους Ιταλούς κ.λπ. ότι εάν τολμήσουν να επιλέξουν μια κυβέρνηση που υπόσχεται να αμφισβητήσει την εξουσία της ΕΕ, θα καταρρεύσουν».

Όπως πρόσθεσε, «εάν έχω δίκιο, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μια άσκηση ματαιότητας και απογοήτευσης. Η ανακοίνωση διαπραγματεύσεων με δύο φάσεις από τον Barnier ισοδυναμεί με την απόρριψη της αρχής της… διαπραγμάτευσης. Αυτό που σας λέει πραγματικά είναι το εξής: Πρώτα μου δίνετε ό,τι ζητώ άνευ όρων (Φάση 1) και μόνο τότε θα ακούσω τι θέλετε εσείς (Φάση 2)».

Ο  Γ. Βαρουφάκης προτείνει δύο λύσεις:  Η πρώτη είναι ένας Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος με διάρκεια αντίστοιχη της θητείας της κυβέρνησης, οπότε «η “καυτή πατάτα” δεν θα χρειαστεί να πέσει στα χέρια της Mέρκελ, αλλά σε όποιον τη διαδεχτεί».

Η δεύτερη είναι η απόσυρση από κάθε διαπραγμάτευση, οπότε οι  Βρυξέλλες θα πρέπει να  προτείνουν ένα σχέδιο σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο κτλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top