Έκθεση-ΒΟΜΒΑ του ΣΕΒ: Ξοδεύουμε 10,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τα εισοδήματά μας!

Το 2016 το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο από το 2013 και μετά, μειώθηκε σε -9,4%

Έκθεση-ΒΟΜΒΑ του ΣΕΒ: Ξοδεύουμε 10,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τα εισοδήματά μας!

Την άμεση σχέση της αποταμίευσης των νοικοκυριών με την επίτευξη της πολυπόθητης -για την οικονομία- ανάπτυξης επιχειρεί να αναδείξει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία έκθεσή του.

Όπως τονίζει, το 2016, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο από το 2013 και μετά, έχει μειωθεί σε -9,4%.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση που παρατηρείται στο μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστού του ΑΕΠ, σημαίνει ότι ξοδεύουμε 10,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τα εισοδήματά μας!

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, προκαλεί προβληματισμό ως προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας διότι χωρίς αποταμίευση δεν γίνονται επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις δεν αυξάνει η παραγωγικότητα και τα εισοδήματα.

Στην έκθεση τονίζεται πως τα νοικοκυριά όχι μόνο έχουν σταματήσει πλέον να αποταμιεύουν αλλά και λόγω της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, και από φόρους και από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είτε φοροδιαφεύγουν περισσότερο, είτε χρησιμοποιούν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, ρευστοποιώντας ακίνητα ή αντλώντας ρευστά διαθέσιμα από καταθέσεις που μετέφεραν στο εξωτερικό ή εν γένει εκτός εγχωρίου τραπεζικού συστήματος, σε σεντούκια, θυρίδες, κλπ.

«Αν θέλουμε η επερχόμενη ανάπτυξη αυτή τη φορά να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις και όχι κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην κατανάλωση, πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το πώς θα δημιουργήσουμε νέο πλούτο στη χώρα μας» εξηγεί ο ΣΕΒ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει πως η μόνη διέξοδος είναι οι επενδύσεις της ιδιωτικής οικονομίας και σημειώνει πως η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν γίνονται επενδύσεις παρά τις διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών, είναι απλή: «Για να γίνουν οι επενδύσεις χρειάζεται να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια».

«Γι’ αυτό και η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ανάγκη να βάλει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά για τα επόμενα χρόνια» καταλήγει ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι επιπλέον πρέπει να πειστεί ο επενδυτής ότι θα έχει κάποιο κέρδος η επένδυσή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top