Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017 και το 2018

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017 και το 2018

Το θετικό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προγράμματος για το 2017 και το 2018, έστειλε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος ουσιαστικά προανήγγειλε εμμέσως την διακοπή της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος: “δεν θα κάνω ανακοίνωση σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά, “αλλά τα στοιχεία είναι στοιχεία και θα τα λάβουμε υπόψιν”, σημείωσε απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ.

Σε σχέση με το θέμα των συνομιλιών με το ΔΝΤ για το χρέος, ο Επίτροπος εξήγησε ότι η Κομισιόν θα είναι ένας “ειλικρινής διαμεσολαβητής για να χτίσει ένα φιλόδοξο συμβιβασμό” στις σχετικές συζητήσεις και κάλεσε επανειλημμένα  τη χώρα και τους εταίρους να ολοκληρώσουν τις σχετικές συζητήσεις το συντομότερο. Είπε μάλιστα ότι η Κομισιόν έχει αφιερώσει ενέργεια στο ζητήμα και θέλει να δει την ευρύτερη δυνατή συμφωνία το συντομότερο και για το ζήτημα του χρέους. Αποτελεί προϋπόθεση, είπε για μια στέρεη και βιώσιμη ανάπτυξη την οποία επιθυμεί και αξίζει ο ελληνικό λαός. Τόνισε δε ότι εφόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, τότε και οι εταίροι πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας: “πάντα ήμουν αισιόδοξος, πάντα πίστευα ότι το grexit δεν θα συμβεί ποτέ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι η μείωση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη οφείλεται στις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ξεπεράστηκαν κατά μισή μονάδα το 2015 και 9 φορές πάνω από το στόχο το 2016. Απέδωσε την υπέρβαση αρχικά στην μεγαλύτερη επίπτωση της ανάπτυξης στα δημόσια έσοδα, σε εφάπαξ παράγοντες και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ελήφθησαν κατά την 1η αξιολόγηση.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top