Νέα «έκπληξη» από την συμφωνία με τους θεσμούς: Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις

Μία κοινοποίηση χρειάζεται μόνο να κάνει ο εργοδότης

Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη για τους εργαζόμενους έκρυβε η συμφωνία. Οι ομαδικές απολύσεις επί της ουσίας απελευθερώνονται, αφού ο εργοδότης χρειάζεται να κάνει απλά μία κοινοποίηση

Στα χαρτιά το όριο των ομαδικών απολύσεων μένει στο 5%, στην πράξη όμως ξηλώνεται και το τελευταίο κάστρο στα εργασιακά.

«Και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση ενέδωσε σε όλες τις επιθυμίες των δανειστών. Ντροπή και μόνο ντροπή!» δήλωσε ο Σωτήρης Σαξώνης,  Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

Στις σελίδες 27 και 28 βρίσκεται το επίμαχο κομμάτι για τις ομαδικές απολύσεις. Η επιχείρηση που επιθυμεί να κάνει ομαδικές απολύσεις θα στέλνει απλά τον φάκελο στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο θα μετέχουν ισομερώς εκπρόσωποι του κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων. Θα ακολουθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Εάν επιτευχθεί συμφωνία θα πραγματοποιούνται οι απολύσεις. Διαφορετικά θα γίνονται σε 90 συν μία ημέρες. Χωρίς έγκριση, χωρίς δυνατότητα βέτο από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας.

ΝΔ: Δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και αρχές  

«Χωρίς ηθικούς φραγμούς προδίδουν αρχές,  αξίες, ιδέες,  ακόμη και την ψυχή τους  για την  καρέκλα! ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ» έγραψε στο twitter o τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. 

«Συμφώνησαν το 4ο Μνημόνιο ανήμερα Πρωτομαγιάς για να "τιμήσουν" τους αγώνες των εργαζομένων. Όπως φαίνεται τους τίμησαν δεόντως!» έγραψε από την πλευρά του στο twitter  o εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας.    

«Επειδή τα στελέχη της ΝΔ δηλώνουν δήθεν αδυναμία κατανόησης του περιεχομένου της συμφωνίας, τους εξηγούμε ότι καμία απελευθέρωση δεν υπάρχει στις ομαδικές απολύσεις. Τα όρια των ομαδικών απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν ως έχουν» απάντησαν πάντως  πηγές του υπουργείου Εργασίας.    

Ο Πρόεδρος του  Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού Επισιτισμού, Παναγιώτης Προύντζος,  δήλωσε πάντως:  «Εμείς στον τουρισμό περιμένουμε ένα τσουνάμι ομαδικών απολύσεων των επαγγελματιών και αντικατάστασή τους από ένα προσωπικό ευκαιρίας. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση ισοπεδώνει τα πάντα θα έλεγα να σταματήσουν να διαπραγματεύονται».   

Σημειώνεται πάντως ότι σε περιπτώσεις που είχε τεθεί βέτο κατά το παρελθόν οι επιχειρήσεις τελικά έκλεισαν.

Με έμμεσο τρόπο ξηλώνεται και η απαγόρευση του  «λοκ άουτ» από την πλευρά του εργοδότη. Αν μία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει  εξαιτίας της απεργίας δεν θα πληρώνονται ούτε οι μη απεργοί.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top