Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία-Σκόπια κατά τη σύνοδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιστορία - Πρώτη ανάρτηση 18:04

Τυπικές χειραψίες και αμήχανα χαμόγελα  μεταξύ του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, σήμερα το μεσημέρι στη διαβαλκανική Σύνοδο των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, με οικοδεσπότη τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη.

Και πώς να μην υπάρχει αμηχανία, όταν οι δύο τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης τον περασμένο Ιανουάριο στην περιοχή των Ιμίων. Ο Πάνος Καμμένος όταν έριξε το στεφάνι, τιμώντας τους ήρωες νεκρούς του ελικοπτέρου του Ναυτικού και ο Χουλουσί Ακάρ όταν επισκέφτηκε προκλητικά με τορπιλάκατο τα Ίμια, σε ένα σόου για εσωτερική κατανάλωση.  

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες της Τουρκίας και της FYROM, με αντίστοιχες επισημάνσεις για την ανάγκη σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου της ειρηνικής συνύπαρξης και της ιστορίας των γειτονικών  κρατών,  έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του σήμερα στην 11η  Διαβαλκανική Σύνοδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.  

«Γνωρίζω τον ρόλο σας. Γνωρίζω, επίσης και την σημασία αυτού του Forum. Και χαίρομαι γιατί τέτοιες συναντήσεις Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτούν εκείνο το οποίο πρέπει να είναι σήμερα ο κοινός μας στόχος: Την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Να συνεργασθούμε όλοι, πριν απ’όλα για να εμπεδώσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια. Και ύστερα να προστατεύσουμε τα Βαλκάνια από οποιαδήποτε απειλή. Αυτό σημαίνει πως τα Βαλκάνια, ενόψει των προκλήσεων που υπάρχουν γύρω μας και ιδίως στην Μέση Ανατολή, πρέπει να είναι ένα ευρύ πεδίο ασφάλειας και σταθερότητας. Κι αυτό προϋποθέτει την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ιδίως την συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων»  επισήμανε κατά την έναρξη του χαιρετισμού του ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στη συνέχεια ότι  η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή πορεία όλων των Βαλκανικών Χωρών, αλλά διευκρίνισε:   

«Η ολοκλήρωση όμως αυτής της ευρωπαϊκής πορείας με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες δεν θέτει μονομερώς η Ελλάδα.  Τις θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ,το ίδιο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Και αυτές είναι τρεις κατά βάση: Η πρώτη είναι ότι αυτός που θέλει ν’ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια δεν πρέπει μόνο να διακηρύσσει την ειρήνη.  Πρέπει να πιστεύει βαθιά σ’αυτήν.  Η ειρηνική συνύπαρξη για τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζήτημα ‘πιστεύω’, ζήτημα συνείδησης.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αυτός ο σεβασμός είναι, οπωσδήποτε, προϋπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Και τρίτη προϋπόθεση είναι ο ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών Αρχών του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται   για «αυτονόητες προϋποθέσεις»  τις οποίες είναι βέβαιος, ότι όλοι αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων ενστερνίζονται και συμπλήρωσε:  

«Γιατί το ύψος της αποστολής σας είναι εκείνο που διαμορφώνει και το μέτρο της δικής σας ευθύνης.  Οι Βαλκανικοί Λαοί έχουμε πικρή εμπειρία από το παρελθόν.  Καιρός είναι να διδαχθούμε απ’αυτήν.  Και  στους  δύσκολους  και  ταραγμένους  καιρούς  μας  να  συνεργασθούμε.

Γιατί, σας διαβεβαιώ, εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορούν να μας χωρίσουν.  Η ειρήνη ανάμεσά μας, η ειρηνική συνύπαρξη, είναι αναγκαία όχι μόνο για κάθε Λαό μας, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε στα Βαλκάνια, σ’αυτή την άκρη της Ευρώπης, την δυνατότητα να παίξει τον δικό του ρόλο μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σ’αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς όλες τις Χώρες της Βαλκανικής.  Και το εννοούμε αυτό.  Το λέμε με αγάπη αλλά και με αγωνία.  Οι προκλήσεις είναι μεγάλες.  Το ίδιο και οι ευθύνες μας.  Άλλο τόσο όμως μεγάλες είναι και οι δυνατότητές μας.  Αρκεί να μπορέσουμε να πάρουμε το μήνυμα των καιρών και, ιδίως, να καταλάβουμε τις βαθύτερες αγωνίες των Λαών μας». 

Αποστολάκης:  Συμφωνήσαμε με τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας

Ο Τούρκος Στρατηγός  που συμμετέχει στη Σύνοδο τα είπε πάντως και κατ ‘ ιδίαν με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, στο περιθώριο των εργασιών.

 Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε ότι είναι σημαντικό πως  βρέθηκαν σε αυτή την στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου με τον ομόλογό του. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι  δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήθηκε να έχουν  ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας  για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση,

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top