Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο των μεγαλύτερων πολυεθνικών

Συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρέσβη και με διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο των μεγαλύτερων πολυεθνικών

Την ανάγκη ανάδειξης του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ολλανδίας και με διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις προτάσεις των διευθυντικών στελεχών, συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας

Διατύπωσε την άποψή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

- Πρώτον, πολιτική σταθερότητα. 

- Δεύτερον, μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, ικανού να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις.

- Τρίτον, στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις.

Παράληλα, υπογράμμισε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών: «Θα εφαρμόσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο επί των μερισμάτων».

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου, θα έπρεπε να διαμορφωθεί στο 9% - και όχι στο 20% - για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.

Τάχθηκε, ταυτόχρονα, ανοιχτά υπέρ της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την απόλυτη αντίθεσή του σε φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών από την πολιτική εξουσία: «Κάτι τέτοιο θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα για τη χώρα σε όλους τους πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό. Εμείς δεν θέλουμε να ανταλλάσσουμε χάρες με τους επιχειρηματίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια αμοιβαία επικερδή συνεργασία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top