Μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για την "Κατάσταση της Ένωσης" που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (European University Institute) στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία.

«Ο μεγαλύτερος απών στην Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  «Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι υπεύθυνες για τη γεωγραφική τους θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη», προσέθεσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, επικρίνοντας παράλληλα τις χώρες που δεν σέβονται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αν η Ευρώπη αρχίσει να μη σέβεται τους δικούς της κανόνες και τις Συνθήκες, τότε θα χάσουμε. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα και με νόμους την ιδέα που έχουμε για την Ευρώπη και για τον άνθρωπο. Αυτοί που λένε είναι δικό σας πρόβλημα, δεν δεχόμαστε έγχρωμους στο έδαφός μας, δεν δεχόμαστε μη χριστιανούς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την Ευρώπη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Τραγωδία το Brexit»  

Για το Brexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «μία τραγωδία» και πρόσθεσε ότι «ζούμε μια στιγμή πολυκρίσης».  Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμα για το ίδιο ζήτημα ότι «τη στιγμή που η ανάπτυξη, έστω ισχνή, επέστρεψε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα ποσοστά απασχόλησης είναι στο υψηλότερο ιστορικά σημείο και η ανεργία πέφτει, οι φίλοι μας οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ».

Όπως τόνισε,  δεν θα πρέπει να υποτιμώνται οι «πραγματικές διαστάσεις» του "Brexit" και πως θα πρέπει να γίνει μια «δίκαιη διαπραγμάτευση» με τη Μ. Βρετανία. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν είναι η ΕΕ που εγκατέλειψε τη Μ. Βρετανία, αλλά το αντίστροφο, και αυτό είναι κάτι που θα γίνει πιο αισθητό τα επόμενα χρόνια.

Tags: