Για αφήγημα μέχρι και για το … 2023 βάζει πλώρη το Μέγαρο Μαξίμου

«Μαθήματα αισιοδοξίας» από τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο - Πρώτη ανάρτηση 11:43

Για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της κυβέρνησης, με αφήγημα για την περίοδο  μετά τη συμφωνία και  σε…  ορίζοντα 7ετίας , «έβαλε πλώρη» ο -ευδιάθετος και αισιόδοξος σήμερα -  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  με την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα «να γλυκάνει» την κοινοβουλευτική  ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας».    

Ο κ. Τσίπρας τράβηξε και τον «άσσο» του ανασχηματισμού από το  μανίκι, διαμηνύοντας προς τους υπουργούς ότι  το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί και αναγγέλλοντας επισκέψεις στα υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Παιδείας την επόμενη εβδομάδα.   

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα συνοδεύουν τη δεύτερη αξιολόγηση θα εισαχθεί  προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Μαΐου. 

«Βρισκόμαστε σήμερα, λίγες μέρες μετά την κατάληξη ακόμα μιας κρίσιμης και σκληρής μάχης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου έκανε λόγο για συμφωνία «ισορροπημένη και βιώσιμη».

«Παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο στη συνέχεια πως η συμφωνία είναι «κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε».

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για πατριωτικό καθήκον «να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας» αλλά «όχι λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τεχνική συμφωνία που προέκυψε από σκληρή διαπραγμάτευση και κινείται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου «με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης, δηλαδή ουδέτερο συνολικό αποτέλεσμα».

«Σε ξεχωριστό άρθρο τα αντίμετρα – Περιμένω να δω τη στάση του Μητσοτάκη»

«Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης. Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι τα αντίμετρα θα κατατεθούν ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή για «να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ: «Περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».

Τι είπε για τη ΔΕΗ, συμβασιούχους και τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός είπε: «Κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής που ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους συμβασιούχους λέγοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε «αφενός να μην περικοπεί ο αριθμός αυτών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου να εισαχθεί ρήτρα εξαίρεσης αυτών που προσλαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η απαίτηση ήταν η καθολική απελευθέρωση αλλά καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές».

«Σειρά τώρα έχει το χρέος – Χωρίς λύση δεν έχει μέτρα»

«Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες» είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια.

«Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους. Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το περίγραμμα των τεχνικών λύσεων είναι άλλωστε αυτό που αποτυπώθηκε στην απόφαση της 24ης Μάη του 2016. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, είπε πως τα μέτρα για το χρέος αποτελούν «τη βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ», τονίζοντας πως οι καθυστερήσεις «λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση» έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και «πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

«Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνουμε έναν σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησής μας»

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης μας. Η παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν έργο πολύ πιο αποτελεσματικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλω να είμαι καθαρός: Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018 και υποστήριξε ότι «υπάρχει μπροστά μας μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας».

Όπως τόνισε, βασικές προτεραιότητες θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Θα επισκεφτώ κάθε ένα υπουργείο ξεχωριστά»

«Από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθώ κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. Είναι μια κίνηση απαραίτητη που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να πω σε όλους καλή δύναμη και ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας αρκεί να δίνουμε καθημερινά κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας ώστε να φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που μας εμπιστεύτηκε ο πολύπαθος αλλά περήφανος λαός μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top