Κοτζιάς: Σταθερά υπέρ της ενότητας των Σκοπίων η Ελλάδα

Τι είπε για Ερντογάν και Τουρκία

Κοτζιάς: Σταθερά υπέρ της ενότητας των Σκοπίων η Ελλάδα

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για όσους «σκέφτονται και ονειρεύονται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και ανατροπές των συνόρων» έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο.

«Η Ελλάδα, και αυτό αφορά και την βόρεια γείτονα μας, είναι σταθερά υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σταθερά υπέρ της ύπαρξης της ενότητας της FYROM, είμαστε οι μόνοι που δεν μπερδευτήκαμε ακόμα και σήμερα στα εσωτερικά της και θα υπερασπιστούμε την ύπαρξη της. Επίσης διαμήνυσε ότι δεν είμαστε πλέον στο μεσοπόλεμο, αλλά «σε μία εποχή που υπάρχει σταθερότητα και απαιτείται σταθερότητα στους διεθνείς κανόνες και στην εφαρμογή των διεθνών σχέσεων, αλλά απαιτείται πριν απ' όλα μεγάλος σεβασμός απέναντι στα σύνορα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του κ. Σηφουνάκη ως «μία περιπτωσιολογική μελέτη μεγάλης αξίας και σημασίας για την ιστορία εν γένει αλλά και τους ανθρώπους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα το διεθνές δίκαιο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια» αναφέρθηκε στα διδάγματα που προσφέρει για το τι πρέπει να προσέχουμε και σήμερα μέσα από μία εκτενή ανάλυση, καθώς η Ιστορία είναι και πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.

Αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις αναφορές του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης είπε ότι «συχνά ξεχνιόμαστε ότι πριν την καταστρατήγηση της, υπήρξε η μη εφαρμογή της». Λόγος για τον οποίο τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική διπλωματία υπενθυμίζει στους Τούρκους -όταν ανοίγουν συζητήσεις για τις διεθνείς συνθήκες- τις παραβιάσεις που έκαναν στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

«Οι παραβιάσεις και η υπογράμμισή τους δεν αφορά μόνο την Ίμβρο και την Τένεδο, αφορά την υπεράσπιση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών ως προς το αυτοδιοίκητο από τον ιθαγενή πληθυσμό αλλά και τις προβλέψεις για την αστυνόμευση των νησιών.

«Αυτά όλα παραβιάστηκαν και η παραβίαση άρχισε με ένα χαρακτηριστικό πανικού που είναι κακός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική. Παραδόθηκε η Τένεδος πριν καν επικυρωθεί η συνθήκη της Λωζάννης από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν παραδόθηκε στους ιθαγενείς δηλαδή στον ελληνικό κατά πλειοψηφία πληθυσμό, αλλά παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό» είπε ο κ. Κοτζιάς

Ειδικά για τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο για «επιπολαιότητα υπό τον πανικό να μην διεκδικούμε την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάννης με την οποία είχαμε προβεί σε παραχωρήσεις κατ΄ ανάγκη λόγω της μεγάλης στρατιωτικής ήττας», εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν πρέπει ποτέ κανείς να κάνει εξωτερική πολιτική σε συνθήκες πανικού και ανασφάλειας, ότι πρέπει να μιλά λίγο και να σκέφτεται περισσότερο και να διασφαλίζει ότι δεν πέφτει τίποτα κάτω από το τραπέζι».

Σε αυτή τη λογική, όπως εξήγησε, το υπουργείο Εξωτερικών στα δυόμισι χρόνια που είναι επικεφαλής του, σε 70 περιπτώσεις προχώρησε με συγκεκριμένα μέτρα σε αυστηρότατες παρατηρήσεις και συστάσεις, αλλά και ενέργειες σε ξένες χώρες που παραβίαζαν η προσκρούανε στα δικά μας συμφέροντα, φέρνοντας δύο παραδείγματα, την απόσυρση των πρέσβεων μας από την Πράγα και τη Βιέννη για «να συνέλθουν, διότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία χώρα σε οικονομική κρίση αλλά αποτελεί μία ισχυρή δύναμη και στην περιοχή και μία ισχυρή παρουσία στην ίδια την ΕΕ».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top