«Έχουμε μια συμφωνία η οποία έχει μια ισορροπία, καθώς πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια που αξιολόγηση κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση, και με τα αντίμετρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στην «Πρωινή Ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής.

«Ξεκινάνε εντατικές συζητήσεις για να υπάρξει ο προσδιορισμός των μεσοσπρόθεσμων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Για να μπορέσει το ΔΝΤ να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο απαιτεί τον συγκεκριμένο προσδιορισμό των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 για να τα λάβει υπόψιν του και να βγει θετική η μελέτη βιωσιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε την αναγκαιότητα της συμφωνίας γιατί η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση έπρεπε να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε η οικονομία να προχωρήσει με σταθερότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη.

«Κλειδί η συμφωνία για να βγούμε στις αγορές τον Αύγουστο του 2018»

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε αποτελεί το κλειδί για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε από μόνοι μας το χρέος».

«Η ΝΔ γιατί δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα;»

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, τόνισε πως «έχουν ξεχάσει τι έχουν ψηφίσει οι ίδιοι στο παρελθόν» και υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ πόνταρε στην καταστροφή», ενώ διερωτήθηκε για ποιο λόγο η ΝΔ δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα καθώς και απηύθυνε το ερώτημα αν συμφωνεί με τα μέτρα κοινωνικής στήριξης.

«Η επιτροπή του Προϋπολογισμού της Βουλής μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά»

Όσον αφορά στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία κρούει τον κώδωνα για το α’ τρίμηνο του 2017 και λέει «απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως η επιτροπή του Προϋπολογισμού της Βουλής «μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά».

«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση μέχρι τις 22 Μαΐου να υπάρξει πρόσθεση νέων μέτρων»

«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση μέχρι τις 22 Μαΐου να υπάρξει πρόσθεση νέων μέτρων. Όταν τελειώνει η τεχνική συμφωνία, τελειώνει η τεχνική συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συμπληρωθούν κάποια καινούρια μέτρα στο διάστημα έως το Eurogroup.

«Αυτό που συζητείται έως τις 22 Μαΐου είναι το ζήτημα του χρέους»

Τόνισε ότι αυτό που συζητείται έως τις 22 Μαΐου είναι το ζήτημα του χρέους και πως όλη η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην επίτευξη μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας, για να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, να μην μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα, ώστε πλέον να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από της χώρας απο την επιτροπεία.

 «Δεν υπάρχουν αντιδράσεις στην ΚΟ»

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αντιδράσεις στους βουλευτές, σημείωσε ότι: «βρισκόμαστε σε μια πολιτική εξαιρετικά δύσκολη για ένα κόμμα της αριστεράς και είμαστε αναγκασμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνούμε. Η ΚΟ γνωρίζει ότι η συμφωνία είναι αναγκαία και ισορροπημένη. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις» για να προσθέσει ότι  βεβαίως  υπάρχουν προβληματισμοί.

Tags: