Βαρύ το κόστος του νέου μνημονίου για εργασιακά και συντάξεις

Μείωση κύριων συντάξεων έως 18% το 2019

Τουλάχιστον 900.000  κύριες συντάξεις εμφανίζουν προσωπική διαφορές και θα κοπούν έως και 18%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα ανέρχεται στο 9% από 1/1/2019, με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης!  

«Είναι ντροπή τους και αίσχος του, αντί να πιάσουν τα μεγάλα εισοδήματα , είναι αίσχος! Περιμέναμε με Αριστερά κάτι καλύτερο αλλά αυτοί είναι αριστεροδεξιότατοι και χειρότερα ακόμα» δηλώνει αγανακτισμένος συνταξιούχος στην κάμερα του Star για τη νέα  περικοπή των συντάξεων.      

Για παράδειγμα: Συνταξιούχος του λαμβάνει 900 ευρώ κύρια σύνταξη. Μετά τον επαναϋπολογισμό, εμφανίζει προσωπική διαφορά 180 ευρώ. Με την εφαρμογή του πλαφόν προστασίας 18% θα χάσει 162 ευρώ από την κύρια σύνταξη.

Σε άλλο  παράδειγμα, συνταξιούχος εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική. Σύνολο εισοδήματος 1.600 ευρώ.  Θα χάσει 252 ευρώ από την κύρια σύνταξη και έως 36 ευρώ από την επικουρική του. Επομένως η συνολική απώλεια: 288 ευρώ!

Μαζί με την μείωση του αφορολόγητου οι συνταξιούχοι θα χάσουν επιπλέον 2 συντάξεις τον χρόνο. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, άρα θα κοπούν και οι συντάξεις των 400-500 ευρώ.

Όπως αναφέρει επίσης σαν παράδειγμα στο Star o δικηγόρος Διονύσης Ρίζος,  συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη υπηρεσίας,  ο οποίος σήμερα παίρνει καθαρά 1. 000 ευρώ στη σύνταξή του με την προσωπική διαφορά να φτάνει τα 200 ευρώ,  θα χάσει 180 ευρώ, λαμβάνοντας 820 ευρώ τελικό ποσό.

Ωστόσο υπάρχουν και  1,7 εκ.  συνταξιούχοι που δεν θα τους αγγίξει η μείωση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Σε 7 μήνες από τώρα έρχεται κι άλλο μαχαίρι στα επιδόματα που θα θίξει τις πιο ασθενείς τάξεις. Συγκεκριμένα προβλέπεται: Νέα μείωση στο επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ., κατάργηση της φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών κατά 121 εκατ., περικοπές σε επιδόματα τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών και ανεργίας.  

ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε να πείσει την τρόικα για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, αλλά δεν κατάφερε  καν να της επιτραπεί να…  προνομοθετήσει ότι θα επιστρέψουν μετά το 2018.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων,  μπορεί το ποσοστό να παραμένει στο 5%, αλλά η τρόικα επιβάλλει την κατάργηση του δικαιώματος βέτο και προέγκρισης των απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας.  

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα παρακολουθεί απλά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων και στις 90 συν 1 ημέρες εάν δεν υπάρχει συμβιβασμός ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε απολύσεις.

Ο τρόπος προκήρυξης απεργιών μετατέθηκε για την επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top