Την σταδιακή κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα 5 συγκεκριμένα συνοριακά περάσματα, για τα οποία είχε επιτραπεί από την ΕΕ να διενεργούνται, στo πλαίσιo της συνθήκης Σένγκεν, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, δια του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Κομισιόν προτείνει την σταδιακή κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση αναλογικών αστυνομικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια των κρατών μελών και ιδιαίτερα κοντά στις περιοχές των εσωτερικών συνόρων.

«Αυτή θα είναι η τελευταία παράταση. Αυτοί οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα - και αυτό ισχύει για όλους τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα - θα πρέπει να είναι εξαιρετικοί, αναλογικοί και, ως έσχατη λύση, για αυστηρό και περιορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος παρουσιάζοντας τη σημερινή σύσταση.

Το μεταβατικό διάστημα θα είναι όπως είπε «για τελευταία φορά, το πολύ 6 μήνες».

Στόχος της Κομισιόν κατά τον Επίτροπο είναι να εξασφαλιστεί μια συντονισμένη και σταδιακή φάση μετάβασης.

«Η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να ήταν ασυντόνιστες και μονομερείς αποφάσεις για την εισαγωγή προσωρινών ελέγχων. Και αυτό δεν συμβαίνει στο ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα συνιστούμε όλα τα κράτη μέλη και τα κράτη Σένγκεν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τις υφιστάμενες αστυνομικές δυνάμεις και να δίνουν προτεραιότητα στους αναλογικούς αστυνομικούς ελέγχους, αντί στους συνοριακούς ελέγχους, αλλά με τον ίδιο στόχο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στο έδαφος Σένγκεν», σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Για παράδειγμα», λέει, «τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τους αστυνομικούς ελέγχους των αυτοκινητοδρόμων ή άλλων σημαντικών οδών μεταφοράς και επίσης να χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ροής της κυκλοφορίας, όπως η αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας».

«Η σύστασή μας προάγει επίσης περισσότερη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία, όπως κοινές αστυνομικές περιπολίες σε παραμεθόριες περιοχές και σε διεθνή τρένα, καθώς και κοινή ανάλυση απειλών και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών», αναφέρει.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο για την εφαρμογή, αλλά καλούμε τα κράτη μέλη να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός έξι μηνών» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ταυτόχρονα, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειές για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς η λειτουργία του Ευρωπαϊκής Συνοριοφυκακής και Ακτοφυλακής έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και ο Οργανισμός στηρίζει σήμερα τα κράτη μέλη με μέσο όρο 1.500 συνοριοφυλάκων σε διάφορα τμήματα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες εθνικές ικανότητες των κρατών μελών.

«Ωστόσο, παρά τη συνεισφορά των κρατών μελών, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά, τόσο όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους όσο και τον τεχνικό εξοπλισμό. Η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής απαιτεί συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες και συνολική προσέγγιση», διευκρίνισε ο Επίτροπος και κάλεσε τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη συνεισφορά τους σε ομάδες και τρέχουσες επιχειρήσεις και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος ανακοίνωσε πως από χθες, ένας σημαντικός αριθμός Βουλγάρων και Ρουμάνων πολιτών μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στον Καναδά,  ως άμεσο αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών της ΕΕ προς τον Καναδά και υποσχέθηκε πως αυτή θα είναι η μελλοντική πορεία και για την άλλη εκκρεμούσα περίπτωση μη αμοιβαιότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με τις ΗΠΑ, εργαζόμασταν σκληρά τους τελευταίους μήνες, με τα πέντε πληγέντα κράτη μέλη και τους Αμερικανούς ομολόγους μας να δρομολογήσουμε μια διαδικασία περισσότερο προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, η οποία θα φέρει τα κράτη μέλη πιο κοντά για να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ", είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Η στρατηγική μας είναι η ίδια με αυτήν του Καναδά. Η ΕΕ θα επιλέγει πάντα την αφοσίωση, τη δέσμευση και τη διπλωματία διότι αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τόσο των πολιτών της ΕΕ, όσο και των πολιτών των ΗΠΑ στην περίπτωση αυτή», κατέληξε.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες