Στηρίζουν τη συμφωνία υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Συμβιβασμός με κέρδη και ζημιές

Τι λένε για τα νέα μέτρα - Πρώτη ανάρτηση 14:20

Η συμφωνία έκλεισε μετά κόπων, βασάνων και καθυστέρησης επτά μηνών και… τώρα αυτό που μένει είναι η ψήφιση των επώδυνων μέτρων. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προηγηθεί το επονομαζόμενο «πολιτικό μασάζ» στους βουλευτές, ωστόσο πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και υπουργοί υποστηρίζουν και επιδοκιμάζουν το κλείσιμο της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό βήμα».

Πάνος Σκουρλέτης: Το στοίχημα είναι «να βγούμε από τα μνημόνια το 2018»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «το στοίχημα είναι να βγούμε από τα μνημόνια το 2018». Όπως υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν υπάρχουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση, τονίζοντας πως «το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη συμφωνία για να δώσουμε δυνατότητες στην ελληνική οικονομία να κερδίσει το χαμένο έδαφος μέχρι το 2019».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ακόμη ότι «το αν και κατά πόσον αυτό που ονομάζουμε δημοσιονομικό μηδενικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί στο επίπεδο των γενικών στόχων, θα μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα, έτσι ώστε να έχουμε και ένα κοινωνικό μηδενικό αποτύπωμα στον καθένα ξεχωριστά, εκεί είναι η δυσκολία και η δουλειά της κυβέρνησης».

Δημήτρης Παπαδημητρίου: «Η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός»

«Η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, είναι μερικά που είναι αρκετά καλά και άλλα φυσικά που δεν είναι καλά» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών, μερικοί θα έχουν κάποιες μειώσεις, άλλοι φυσικά θα έχουν αυξήσεις. Υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που θα έρθουν να εφαρμοστούν το 2019. Το 2017 και το 2018 δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στις περιοχές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μία συμφωνία που μερικές Κυριακές θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένη περιοχή του Πειραιά, όπως και στη Θεσσαλονίκη και γύρω από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική. Άρα, μπορούμε να το δούμε ως εκσυγχρονισμό».

Στέργιος Πιτσιόρλας: «Η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι πολύ σημαντικό βήμα»

Ο υφυπουργός Οικονομίας υποστήριξε στον Alpha 9.89 ότι «η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι πολύ σημαντικό βήμα, μένει να ολοκληρωθεί. Κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας που ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομία».

Νίκος Ξυδάκης: «Περιμέναμε καιρό αυτή την έκβαση, με κέρδη και ζημιές»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε στον Alpha 9,89 ότι «Δεν είναι έκπληξη, περιμέναμε καιρό αυτή την έκβαση, με κέρδη και ζημιές. Είναι σκληρά τα μέτρα στο βαθμό που υπάρχει συμφωνία. Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα ανακουφιστικά αντίμετρα για τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες».

Αλέξης Χαρίτσης: «Οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά αποτελούν μια θετική προοπτική»

«Έχουμε μια συνολική συμφωνία που δεν επιχειρεί να θάψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά που προσφέρει έναν καθαρό δρόμο» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και πρόσθεσε: «Οι σημερινές εξελίξεις δεν μας οδηγούν σε πανηγυρισμούς, οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά αποτελούν μια θετική προοπτική, γιατί τα τελευταία επτά χρονιά βλέπαμε ότι είχαμε συμφωνίες και κλείσιμο αξιολόγησης, αλλά δεν προσέφεραν μια συμφωνία που θα έδινε προοπτική για την οικονομία και την κοινωνία».

Παναγιώτης Ρήγας: «Τα μέτρα δεν είναι λευκή πετσέτα»

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σχολίασε τη συμφωνία, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, της οποίας στελέχη, είχαν μιλήσει νωρίτερα για «λευκή πετσέτα» κι όχι «λευκό καπνό».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98, ο κ. Ρήγας μεταξύ άλλων είπε: «Τα μέτρα δεν είναι λευκή πετσέτα, όταν προβλέπεται επιδότηση ενοικίου σε όσους πληγούν, επέκταση σχολικών γευμάτων , μείωση της φαρμακευτικής συμμετοχή και πέραν των συνταξιούχων με εισοδηματικά κριτήρια ή η προστασία στα εργασιακά.

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση επιστρέφει η χώρα σε μια κανονικότητα σιγά σιγά και δεν μπορεί η ΝΔ να μας κουνά το δάκτυλο που ευθύνεται για το πως έχει φτάσει η χώρα εδώ που βρίσκεται σήμερα. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία θα πρέπει να πάρει θέση και να μην λέει ότι θα πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top