Τα μηνύματά τους για την εργατική Πρωτομαγιά απέστειλαν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΝΔ

 «Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της πατρίδας μας.  Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τους επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι φανερό ότι αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τους εμπαίζει διαρκώς με μόνο στόχο την παραμονή της στην εξουσία, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα - Καμμένου. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμό.

Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει τη σημερινή μέρα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αλλαγή πορείας η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Είμαστε αποφασισμένοι με σχέδιο και με διαρθρωτικές αλλαγές να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Ο καθημερινός αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων τους γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός όταν βασίζεται στην αλήθεια».

ΑΝΕΛ- Δήλωση της εκπροσώπου τύπου, Μανταλένας Παπαδοπούλου

«Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων που είχαν στόχο την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους και την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης» τονίζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δήλωσή της.

«Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν είναι άλλο από τον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αγώνα για την οριστική ρύθμιση του χρέους, ζήτημα που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση ζωτικών επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά στην ανάπτυξη. Αγώνα για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αγώνα για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με γνώμονα το πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας. Τώρα που η Ελλάδα δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση, αυτό είναι το χρέος μας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη, η πιο πιεστική πρόκληση που έχουμε όλοι μπροστά μας».

ΠΑΣΟΚ – Δήλωση Φώφης Γεννηματά

«Σταθμό και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους» που «συνθλίβονται από νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές αντιλήψεις.

Όσοι θεωρούν ότι η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο ας μην ξεχνούν ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετίζονται πρωτίστως με πολιτικές επιλογές. Εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία» επισημαίνει η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι «μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους τον διχασμό.

Οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους ελπίδας και προοπτικής για τις γενιές που έρχονται, να χαράξουμε τη διαδρομή της επιστροφής για όσους έφυγαν» και «να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό στην δική τους πατρίδα».

Ποτάμι- Ανάρτηση Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

«Οι Συριζαίοι, διαβάζω, θα διαδηλώσουν 'ενάντια στην κυριαρχία των αγορών και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές'. (Η ανία των υπουργείων γεννά κορώνες). Απέναντί τους οι 'άλλοι' θα διαδηλώσουν για τους εργάτες που θέλουν να ξανακερδίσουν και κάποιοι άλλοι για τους συνδικαλιστές που θέλουν να επαναπατρίσουν. Εμείς όμως – θα επιμείνω – γιατί διαδηλώνουμε; Ένα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές» γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας: «Το Ποτάμι έχει τολμήσει να κάνει πρόταση- το σύστημα πολλαπλών πυλώνων. Οι άλλοι όχι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρκούνται στο να ρημάζουν τις παραγωγικές τάξεις προς όφελος των πελατών τους. Τα παλιά κόμματα, που στα χέρια τους κατέρρευσε το ασφαλιστικό, μοιράζουν ξανά υποσχέσεις προς όλους. 'Να ξαναβρεθούμε στην εξουσία και μετά βλέπουμε'. Άλλωστε, το κοινό γνώρισμα των σημερινών υπουργών με πολλούς από τους προηγούμενους, είναι ότι μαζί διαδήλωναν για να μην περάσει ο νόμος Γιαννίτση».

ΔΗΜΑΡ

«Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που κυριαρχεί η δογματική λιτότητα, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους. Οι συνεχείς βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών καθιστούν αναγκαίο τον αγώνα για την διεκδίκηση αυτονόητων κεκτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια πολιτική ισοπέδωσης κάθε εργασιακής και κοινωνικής κατάκτησης.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα για να μην υπάρξουν 'χαμένες γενιές'.

Η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές και φαίνεται να αποδέχεται ακόμη και την άρση της εγκριτικής  διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις άνω του 5% του προσωπικού μιας επιχείρησης, άρα την πλήρη απελευθέρωση τους.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας όμως δεν είναι απλά μια κοινωνική αναγκαιότητα αλλά μια εθνική πολιτική προτεραιότητα. Για αυτό η μόνη λύση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να ασκηθούν προοδευτικές πολιτικές χωρίς λαϊκισμούς, υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Ένωση Κεντρώων

«Οι εργαζόμενοι να μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες και να ξεχωρίσουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους.

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι κορυφαία και συμβολική ημέρα και αντικατοπτρίζει την στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή. Για την Ένωση Κεντρώων, η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση.

Όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν την χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της».

ΚΚΕ- Δήλωση Κουτσούμπα

Κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στους αγώνες για την κατάργηση «των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων» απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

«Η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών - λαϊκών αγώνων ανασύνταξης του κινήματος, για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως να ανοίξουμε το δρόμο της κοινωνικοποίησης, της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας: «Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από δω και σήμερα, από δω και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό».

ΔΕΙΤΕ επίσης: Το μήνυμα Τσίπρα για την Πρωτομαγιά: Διαρκής ο αγώνας για την προστασία των εργαζομένων

Το tweet Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές

 

Tags: