Αισιόδοξος ο Τσίπρας μετά τη Σύνοδο- Βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Μαΐου

"Ανοίγει ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο"

«Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία, καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, η οποία είναι και μία ένδειξη ισχυρής ενότητας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου για το Brexit στις Βρυξέλλες.

«Εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε και σημείωσε ότι: «Νομίζω ότι η πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα θα είναι πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, να ακολουθήσουμε ένα σχετικά φιλόδοξο, κατά την άποψή μου, χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, εκτίμησή μου είναι ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, όσο ήταν και η διαδικασία σήμερα και η σύντομη συνεδρίασή μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Η διαδικασία θα είναι δύσκολη, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι και πολύπλοκα τα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, υπάρχει και το κρίσιμο θέμα, το χρηματοοικονομικό και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο, το οικονομικό σκέλος».

Από την άλλη πλευρά, είπε, οφείλω να πω ότι προτεραιότητά μας -και ορθά- αποτελούν οι πολίτες μας που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται εκεί. 

«Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία. Και νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία, επαναλαμβάνω, το πιο δύσκολο από τα εξαιρετικά περίπλοκα θέματα  που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θα είναι το χρηματοοικονομικό».

Τόνισε ότι «Υπήρξε η συναίνεσή μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι, ιδίως, στην Ιρλανδία, όπου έχει ένα ειδικό καθεστώς και θα πρέπει να διατηρηθεί βεβαίως. Το είχε από πριν, νομίζω από το 1922, ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ».

«Εν τούτοις, ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση, ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο πολιτικό ούτε στο νομικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. 

Και αυτό νομίζω ότι είναι σαφές πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση της αποχώρησης μιας χώρας, που ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διαφορετικό  πράγμα από τις σχέσεις  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  με τρίτες χώρες.

Νομίζω, λοιπόν, ότι σήμερα  ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την  Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη, κυρίως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας  των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα σε ό,τι  αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος» 

«Τα διδάγματά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι σαφή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δουλέψουμε για μια καλύτερη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη» επεσήμανε και κατέληξε:

«Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, νομίζω ότι η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη  στις 22 Μαΐου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top