"Θα τηρηθεί σαφής σειρά στη διαδικασία. Πρώτα αποφασίζονται οι όροι διαζυγίου. Μετά θα μιλήσουμε για μελλοντικές σχέσεις", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27 για τον καθορισμό των διαπραγματευτικών οδηγιών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Παρομοίως και η Φεντερικά Μογκερίνι σημείωσε ότι: "σήμερα θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας των 27, όπως κάναμε ήδη στην Ρώμη εορτάζοντας όχι μόνο 60 έτη ιστορίας επιτυχιών αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

"Θα συζητήσουμε για την μελλοντική μας σχέση με το ΗΒ, περιλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας και άμυνας μόνο σε δεύτερη φάση, αλλά μπορώ να σας πω ήδη ότι οι διαπραγματεύσεις γιατ το Brexit δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια πολιτική μας, θα παραμέινουμε ακόμα και ως 27 η πρώτη και μεγαλύτερη αγορά, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος για όλους στον πλανήτη, ο πρώτος ανθρωπιστικός χορηγός και επίσης ένας πολύ ισχυρός πάροχος άμυνας και ασφάλειας", τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι. 

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Tags: