«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και στο τέλος της αξιολόγησης» συμφώνησαν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί στην Ουάσινγκτον.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε το κάλο κλίμα και στο Twitter: «Καλές οι συζητήσεις εδώ στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα. Η αποστολή επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα. Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή».

Δημοσιεύματα  ξένων εφημερίδων όπως των New York Times, τονίζουν ότι στο ΔΝΤ υπάρχει διχογνωμία για την συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που διαψεύδει ο εκπρόσωπος του ταμείου. Όπως είπε ο Τζέρι Ράις:  «Το Ταμείο έχει μια ενιαία φωνή για το ελληνικό ζήτημα και πως δεν υπάρχουν εσωτερικές αντεγκλήσεις».

Με το άγχος του χρόνου για δύο αγκάθια,  το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα να πιέζουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να μην χάσει το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου.

Η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει την επιστροφή των θεσμών την Τρίτη. Στόχος να επιτευχθεί μέσα σε μία εβδομάδα η τεχνική συμφωνία  προκειμένου να ακολουθήσει η κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 του μήνα.

Στόχος είναι η συνολική συμφωνία να ολοκληρωθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου.

Πάντως για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο. Γερμανία και Ταμείο φαίνεται να είναι ακόμη μακριά από την σύγκλιση.

«Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλον δεν εξυπηρετεί τον στόχο» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Είναι ενδεικτικό ότι στην συνέντευξή τύπου  η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα.

Πίσω στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός σε ένα μπαράζ δηλώσεων στον κυριακάτικο τύπο εμφανίζεται αισιόδοξος και θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο «Έθνος της Κυριακής» 

«Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της μεγάλες προκλήσεις. Η Ιστορία, όμως, μας διδάσκει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεγάλες υπερβάσεις, όταν συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: Συλλογική αυτογνωσία και ενότητα του Έθνους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι εγωιστικό αυτό που λέει ο Τσίπρας» τόνισε από την άλλη, ο Βασίλης Λεβέντης.

Tags: