Στην διάψευση δημοσιεύματος των New York Times, το οποίο ανέφερε ότι στο εσωτερικό του ΔΣ του Ταμείου υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τι πρέπει να γίνει σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Ράις δήλωσε πως «δεν υπάρχουν εσωτερικοί διχασμοί στο ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας».

Καθώς το ΔΝΤ πλησιάζει στην έβδομη επέτειο της εμπλοκής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, παρουσιάζεται διχασμένο για το αν θα πρέπει να παρέχει νέα δάνεια στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times. 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, σε περίπτωση μη συμφωνίας ΔΝΤ – Ευρώπης για το νέο πρόγραμμα διάσωσης ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα υπαρξιακού ζητήματος για το ίδιο το Ταμείο.

«Από τη μια πλευρά, έχει επικριθεί για υπερβολική χορήγηση πόρων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ειδικά για το δάνειο στην Ελλάδα το 2010, ωστόσο, ταυτόχρονα, έχει υποχρέωση να δανείζει σε χώρες που είναι σε ανάγκη όπως και να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Καταλήγοντας, πάντως, το άρθρο σημειώνει ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες εαρινές συζητήσεις, τα ερωτήματα για την Ελλάδα δεν μονοπώλησαν τη συζήτηση αυτή την εβδομάδα, με βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος να είναι η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αβεβαιότητα για τη δέσμευση της διοίκησης Τραμπ στις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που προωθεί το ΔΝΤ.

 

Tags: