Σφοδρή πολιτική κόντρα για την 2η αξιολόγηση-«Όπλο» της κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016

Τσίπρας: «Το αποτέλεσμα εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη»

Να επιστρέψει από την Ουάσιγκτον έχοντας μια λύση για το χρέος αλλά και μια πολιτική συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, προσδοκά η κυβέρνηση. Κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονομία. Έχοντας ως όπλο το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε χθες στην έδρα του ταμείου με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γέρουν Ντάισλμπλουμ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Με 7,5 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ως όπλο στην φαρέτρα της η κυβέρνηση προχωρά στον επόμενο στόχο. Την αναδιάρθρωση του χρέους, για το οποίο πρέπει να συγκλίνουν τις διαφορές τους Γερμανία και ΔΝΤ.

«Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ.Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί. Προσωπικό μου στοίχημα είναι η κυβέρνηση αυτή να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια» δήλωσε στη Real News ο Αλέξης Τσίπρας.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον και χθες συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

«Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση» δήλωσε με τη σειρά του στο Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κι ενώ ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος και για την χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων του 3.5%, το ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κάρφωσε την Ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης:

«Το Ταμείο δεν καθυστερεί καθόλου αυτή τη διαδικασία. Μπορούσαν να συνεχιστούν οι επαφές στην Αθήνα την εβδομάδα αμέσως μετά την Μάλτα. Αυτό δεν ήταν δυνατό, λόγω των διακοπών για το Πάσχα στην Ελλάδα».

Πάντως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου, η καθυστέρηση προκαλεί σφοδρή πολιτική κόντρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι σερβίρει ένα μπαγιάτικο τσαβισμό:

«Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Περί αυτού πρόκειται. Μπορεί να είμαστε στο 2017 αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κοινωνίας, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας από το 2019 και μετά».

«Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει πλέον πολύ με επικεφαλής παραθρησκευτικής σέχτας. Διαρκώς προβλέπει το τέλος του κόσμου, αλλά πάντοτε για το επόμενο έτος», απάνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εμείς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα όταν θα έρθουν στη Βουλή» δήλωσε με τη σειρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα, τα νέα αντίμετρα το πολύ πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη και μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων» δήλωσε με την σειρά του ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top