Δριμεία κριτική στην  κυβέρνηση και για το προσφυγικό- μεταναστευτικό άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφη Γεννηματά, κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και σε αυτό το θέμα τα έδωσε όλα».  Όπως  ανέφερε συγκεκριμένα «δέχτηκε το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας και μια συμφωνία που ήδη δεν εφαρμόζεται από την Τουρκία. Και το χειρότερο μετέτρεψε τα hotspots στα νησιά από σταθμούς καταγραφής των προσφύγων σε κέντρα εγκατάστασής τους, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνική ζωή των νησιών μας. Και μάλιστα με άθλιες συνθήκες διαμονής και υγιεινής των προσφύγων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε, κοινή μεταναστευτική πολιτική, κοινή πολιτική ασύλου και μια κοινή ευρωπαϊκή οπτική για το κοινωνικό κράτος που θα προστατεύει από τον κοινωνικό αποκλεισμό», ενώ  επανέλαβε τις 9 προτάσεις που είχε διατυπώσει σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο πριν περίπου έναν χρόνο.

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα υπερεθνικό, παγκόσμιο πρόβλημα που ξεπερνάει τα όρια μίας μεμονωμένης χώρας, και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με υπερεθνικές δράσεις και πολιτική σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο»  τόνισε η κ. Γεννηματά, η οποία  κάλεσε τους σοσιαλιστές να «κάνουν τη διαφορά,  ορθώνοντας τείχη στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

Tags: