«Στο σφυρί» και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ; Τι είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ

Το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση για τις χρεώσεις κοινής ωφέλειας στους λογαριασμούς

«Στο σφυρί» και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ; Τι είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ

Aνοιχτό  άφησε το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ,  εκτός από  τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη,  ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής!

«Γνωρίζω ότι είναι στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο» ανέφερε ο ίδιος,  απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το αν η ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Συμπλήρωσε πάντως ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες για τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και την εξέλιξή τους και ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Μπουλαξής  πήρε αποστάσεις επίσης από το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ άσκησε κριτική εμμέσως πλην σαφώς στις δημοπρασίες  ΝΟΜΕ για τις οποίες ανέφερε ότι «η παρούσα διοίκηση της ΡΑΕ δεν ρωτήθηκε. Εμείς απλά υλοποιούμε. Είναι τρόπος ανοίγματος της αγοράς; Όταν προτάθηκε έγινε με την λογική ένα μικρό κομμάτι παραγωγής της ΔΕΗ να περάσει και σε άλλους προμηθευτές σε επίπεδα λιανικής. Για να υπάρξει απελευθερωμένη αγορά απαιτούνται περισσότεροι παίκτες».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απάντησε επίσης σε ερώτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τις  ιδιωτικοποιήσεις και το αν  αποτελούν λύση ότι «η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις υποδομές και τη καλή οργάνωση των αγορών. Αν έχεις καλούς κανόνες αποφεύγεις τις κρίσεις ανεξάρτητα ποιος έχει την παραγωγή».

Τοποθετήθηκε επίσης και για την επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ από χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). «Τα παραδείγματα που έχουμε από ΕΕ και διεθνώς είναι πως οι ΥΚΩ έχουν κρατική χρηματοδότηση» ανέφερε, αλλά πέταξε το «μπαλάκι» για την επιβάρυνση του προϋπολογισμού (αντί των τιμολογίων) στην κυβέρνηση. «Αυτό είναι πολιτική απόφαση και όχι στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο  κ. Μπουλαξής  προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενη  ανεπάρκεια ενέργειας των νησιών,  από την διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων λόγω των εκπεμπόμενων ρύπων και ζήτησε να υπάρξει λύση  μέσα στο 2017.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top