Συγκινητική επιστολή Μητσοτάκη στον ομογενή κοσμοναύτη: Είσαι άξιο τέκνο του Πόντου, καλή αντάμωση!

Ενόψει της πέμπτης συμμετοχής του σε αποστολή στο διάστημα

Συγκινητική επιστολή Μητσοτάκη στον ομογενή κοσμοναύτη: Είσαι άξιο τέκνο του Πόντου, καλή αντάμωση!

Στις 10:13 το πρωί ώρα Ελλάδας με τον πύραυλο «Σογιούζ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μαζί με τον πρωτάρη 43χρονο Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ της NASA, έφυγε για το διάστημα ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, ο πολύπειρος Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος ταξιδεύει για πέμπτη φορά στο διάστημα και θα παραμείνει για περίπου 4,5 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Γεννήθηκε στη Γεωργία, είναι ποντιακής καταγωγής και δηλώνει περήφανος που έχει τις ρίζες του στη «μικρή, αλλά μεγάλη Ελλάδα».

Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας και πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του στο διάστημα το 2002. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερα ταξίδια στο διάστημα, ενώ στις 20 Απριλίου ξεκίνησε το πέμπτο του ταξίδι.

Έχει τιμηθεί με σειρά μεταλλείων, ανάμεσα στα οποία το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της NASA».

 

Συγκινητική επιστολή από Μητσοτάκη: Είσαι άξιο τέκνο του Πόντου, καλή αντάμωση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στον ομογενή κοσμοναύτη για την πέμπτης συμμετοχής του σε αποστολή στο διάστημα.

«Το πέμπτο σου ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που ξεκινά σε δύο μέρες, δεν είναι μόνο μια ακόμη προσωπική και επαγγελματική σου επιτυχία. Αλλά και άλλη μια ιστορική στιγμή του απανταχού Ελληνισμού, που σε παρακολουθεί υπερήφανος και σε καμαρώνει, καθώς καταφέρνει χάρη σε σένα να ξεπεράσει και πάλι τα όρια του πλανήτη μας και να συμμετέχει μαζί σου σε μια από τις πλέον πρωτοποριακές δραστηριότητες της ανθρωπότητας» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα που ως άξιο τέκνο του Πόντου, πήρες για πρώτη φορά μαζί σου στο Διάστημα την ελληνική σημαία το 2002 κι έκτοτε συνεχίζεις να την τιμάς και να την έχεις στην καρδιά σου».

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στη Γεωργία, είναι ποντιακής καταγωγής και δηλώνει περήφανος που έχει τις ρίζες του στη «μικρή, αλλά μεγάλη Ελλάδα».

 

Η μέρα που όλοι δάκρυσαν: Όταν έφερε στην Ελλάδα τη σημαία που πήρε μαζί του στο διάστημα

Την ελληνική σημαία από το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα την είχε παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2003.

«Οι δέκα μέρες στο διάστημα ήταν για μένα βραβείο υπομονής και πίστη για τον εαυτό μου. Μου αρκούσε που είχα την ελληνική σημαία μαζί μου» είχε πει τότε.

 

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΝΔ

Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη:

«Αγαπητέ Θοδωρή,

Το πέμπτο σου ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που ξεκινά σε δύο μέρες, δεν είναι μόνο μια ακόμη προσωπική και επαγγελματική σου επιτυχία.

Αλλά και άλλη μια ιστορική στιγμή του απανταχού Ελληνισμού, που σε παρακολουθεί υπερήφανος και σε καμαρώνει, καθώς καταφέρνει χάρη σε σένα να ξεπεράσει και πάλι τα όρια του πλανήτη μας και να συμμετέχει μαζί σου σε μια από τις πλέον πρωτοποριακές δραστηριότητες της ανθρωπότητας.

Είναι μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα, που ως άξιο τέκνο του Πόντου, πήρες για πρώτη φορά μαζί σου στο Διάστημα την ελληνική σημαία το 2002 κι έκτοτε συνεχίζεις να την τιμάς και να την έχεις στην καρδιά σου, έστω κι αν η ελληνική Πολιτεία δεν σου έδειξε πάντοτε την προσοχή και το ενδιαφέρον, που αξίζει το έργο σου.

Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για όσα κάνεις για την ανθρωπότητα, για τη χώρα που σε ανέδειξε, τη Ρωσία, για την ιστορική σου πατρίδα, την Ελλάδα, και για την παραδοσιακή φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.

Σε μια ανήσυχη περίοδο για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η διεθνής συνεργασία, στην οποία εδράζεται η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είναι ένα υπόδειγμα καινοτόμου ανάπτυξης, επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και μια χειροπιαστή ελπίδα για το κοινό μας σπίτι, τη Γη και το μέλλον της.

Εύχομαι σε σένα και στον συνταξιδιώτη σου σε αυτήν την πτήση, τον Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ, με τον οποίο φέρετε τα συνθηματικά ονόματα της επιλογής σου "Όλυμπος-1" και "Όλυμπος-2", αλλά και σε όλο το πλήρωμα του Σταθμού, τους συναδέλφους και τις οικογένειές σας, υγεία και κάθε επιτυχία στην αποστολή σας.

Σας περιμένουμε όλους για αποκατάσταση στην Ελλάδα, όπου με χαρά παρακολουθούμε να έρχονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι κοσμοναύτες, με πρωτοπόρο μάλιστα προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη.

Καλή διαστημική πτήση και καλή αντάμωση!»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top