«ΜΑΥΡΟ» και από Κομισιόν: Μάλλον πάμε για ΚΥΚΕΩΝΑ ΜΕΤΡΩΝ το 2019!

Θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις της για την Ελλάδα - Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

«ΜΑΥΡΟ» και από Κομισιόν: Μάλλον πάμε για ΚΥΚΕΩΝΑ ΜΕΤΡΩΝ το 2019!

Η ζημιά στην ελληνική οικονομία από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει ήδη γίνει και αναμένεται να αποτυπωθεί στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για  την τις οικονομίες των κρατών μελών, όπου τα στοιχεία για την Ελλάδα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω, φέρνοντας πιο κοντά την λήψη όλων των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της συμφωνίας της Μάλτας το 2019.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε χθες η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Αννίκα Μπράιτχαρτ, επικαλούμενη την «μέχρι πρότινος αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης», προτρέποντας για την γρήγορη ολοκλήρωσή της και κάνοντας λόγω για «εύθραυστη/ευάλωτη κατάσταση της οικονομίας». 

Νωρίτερα το ΔΝΤ είχε ήδη αναθεωρήσει τη δική του πρόβλεψη για το 2017 από 2,8% σε 2,2%. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι το 2,7% που περιείχαν οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα και στις οποίες βασίστηκε όλη η διαπραγματευτική στρατηγική περί πρόσθετων μέτρων θα συμβιβαστεί με την πρόβλεψη του Ταμείου. 

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει νέες συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα, καθώς το δημοσιονομικό σκέλος των συζητήσεων έκλεισε με ασφαλιστικές δικλείδες για τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις που είχε το ΔΝΤ από το φθινόπωρο. Ακόμα όμως και έτσι έρχεται πιο κοντά η ανάγκη της λήψης όλων των πρόσθετων μέτρων το 2019, κάτι που θα αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2018 - σε ένα χρόνο από τώρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση του προγράμματος που υπέγραψε η χώρα τον Αύγουστο του 2015, η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και η δεύτερη την άνοιξη του 2016.

Μετά τις καθυστερήσεις (ενός έτους) στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, νέο διάστημα ολοκλήρωσης για τη δεύτερη είχε οριστεί ο Δεκέμβριος. Παρότι ο Δεκέμβριος ξεπεράστηκε ακόμα και μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου η Αθήνα εξέπεμπε σήματα «ισχυρής βούλησης» για ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Φεβρουάριο. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν συστηματικά ότι η «αβεβαιότητα» δεν έχει να κάνει μόνο με το επιχειρηματικό κλίμα, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις συνθήκες τις αγοράς, αλλά και με την ίδια τη ροή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ακόμα τα χρήματα της προηγούμενης δόσης (1,8) για την αποπληρωμή τους. Oι δε δείκτες του πρώτου τριμήνου ήταν αναιμικοί. Ακόμα όμως και το 2,2% που προβλέπει το ΔΝΤ, βασίζεται στην παραδοχή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας άμεσα, της εκταμίευση άλλων 7 δις από τον ESM, πολύ ισχυρών εσόδων από την τουριστική σεζόν και γενικά μιας πολύ ισχυρής αναπήδησης της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα 3 τρίμηνα.

Δεν πρόκειται για κάτι τελείως απίθανό, όμως το βέβαιο είναι πως την επόμενη φορά που η ΕΕ θα πάρει την πλευρά της Ελλάδας σε πιθανές διαφωνίες με το Εurogroup, υπουργούς ή το ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας, όλοι οι άλλοι θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να συμφωνούν με τις συντηρητικότερες των εκτιμήσεων. 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top