Ρουσόπουλος: Ο σημερινός Ερντογάν είναι διαφορετικός από αυτόν που είχα γνωρίσει

Γιατί υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα είναι ίσως καλύτερο για την Ελλάδα

«Ίσως είναι καλύτερο αυτό το αποτέλεσμα από μια ήττα του Ερντογάν. Ο Ελευθέριος  Βενιζέλος έλεγε ότι δεν υπάρχουν εθνικά θέματα αλλά εθνικά συμφέροντα» τόνισε ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Χώρα εν Καμίνω» του τηλεοπτικού σταθμού Kontra και στον Πάνο Παναγιωτόπουλο.  Όπως ανέφερε επίσης,   σχετικά με τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις σχέσεις της με την χώρα μας, «μπορεί να πηγαίνει τα πράγματα όπως τα πηγαίνει στην χώρα του, αλλά ο Ερντογάν αν έχανε,  θα έκανε εξαγωγή κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες».

Για την προσωπική του εμπειρία από τον Ερντογάν και τις συναντήσεις του με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε:

«Είναι ένας άλλος Ερντογάν από αυτόν που γνώρισα σε άλλες εποχές.  Ήταν ένας άνθρωπος που είχε  διαφορετικές ιδέες για τις σχέσεις των δύο κρατών.  Είχαμε αποκομίσει τότε την εντύπωση με τον Γ. Βαληνάκη,  όταν είχε έρθει ως  Τούρκος πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ότι αποκτήσαμε έναν ισχυρό συνομιλητή με νέες απόψεις. Είχε δώσει την εντύπωση ενός νηφάλιου ανθρώπου που επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα. Αυτός ο Ερντογάν σήμερα είναι ένας άλλος Ερντογάν, είναι ένας “σουλτάνος”».        

Η ΕΕ και η Τουρκία

Για την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι «όταν η κρίση ως ολετήρας κατέστρεψε πολλές οικονομίες και ιδίως τις οικονομίες του Νότου η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στην μεγάλη πρόκληση» και  επισήμανε ότι δεν αρκούν οι λεονταρισμοί.  «Αν αύριο ανοίξει τις πόρτες και στείλει 5 εκ. πρόσφυγες στην Ευρώπη ο Ερντογάν τι θα κάνει η ΕΕ;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός.

Ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε μάλιστα έναν διάλογο που είχε σε συνέντευξη τύπου με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ντεμιρέλ,  ο οποίος του ανέφερε: «Εσείς οι Έλληνες κάνετε πάντα ένα μεγάλο λάθος. Εμείς οι Τούρκοι δεν αλλάζουμε εξωτερική πολιτική, εσείς αλλάζετε. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα για εμάς, χωρίς να μιμηθούμε την Τουρκία στον καιροσκοπισμό της, να υπερασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντα».

Ο Καραμανλής και ο Τσίπρας

Σχετικά με το γεγονός ότι ένα μέρος των ΜΜΕ  καλλιεργεί την εντύπωση για συμπάθεια και διαύλους επικοινωνίας του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα  ο πρώην υπουργός δήλωσε χαριτολογώντας ότι «έχει γραφτεί τόσες  φορές που κοντεύει να το πιστέψει και ο ίδιος». Όπως πρόσθεσε,  ο Καραμανλής δεν συνήθιζε και δεν συνηθίζει να πολιτεύεται με αντιπάθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα.

Για το γεγονός ότι  προτάθηκε και ψηφίστηκε  ο Προκόπης Παυλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ,  που είναι γνωστές οι φιλικές του σχέσεις με τον Κ. Καραμανλή, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι Προέδρους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους είχαν προτείνει και ο  Κώστας Καραμανλής (τον Κάρολο Παπούλια) και ο Κώστας Σημίτης (τον Κωστή Στεφανόπουλο). Όσον αφορά τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης  Δ. Παπαγγελόπουλο και την σχετική φημολογία, υπενθύμισε ότι ο πρώην δικαστικός είχε επί δεκαετίες προσωπική σχέση με την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα.  

«Δεν υπάρχει ούτε εχθρότητα ούτε φιλική σχέση απ’ ότι γνωρίζω. Αλλά δεν θα ήταν ενδιαφέρον να είχε την δυνατότητα ένας  νυν  να αξιοποιεί τις συμβουλές ή και τις υπηρεσίες ενός πρώην αξιωματούχου, όπως συνέβη με τον Τζίμι Κάρτερ στις ΗΠΑ ή όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην Κύπρο χωρίς να αποτελεί καν είδηση;» αναρωτήθηκε ακόμη ο Καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, 

Το Βατοπέδι, οι πυρκαγιές  και η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή  

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας,  απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,  τόνισε ότι  αποσταθεροποιήθηκε απόλυτα από αυτήν η κυβέρνηση Καραμανλή. Για την έκταση που πήρε η αναφορά του στις πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007  και στο ενδεχόμενο να αποτελούσαν οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης επίσης, αλλά από την Τουρκία,  διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος:   «Εγώ είχα απλώς υπενθυμίσει σε μία παρουσίαση βιβλίου ότι ο  πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Γιλμάζ είχε παραδεχθεί ότι η ΜΙΤ έβαζε φωτιές στην Ελλάδα και πως έπαιζε τέτοια “παιχνίδια”. Και κάποιοι μίλησαν για “ανέκδοτα” και “θεωρίες συνωμοσίας”! ».  

Για το ίδιο ζήτημα συμπλήρωσε:

«Θα πρέπει να δούμε τι συνέβη το καλοκαίρι του 2007 με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τι συνέβη μετά το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου… Δεν θέλω να μπω σε σενάρια συνωμοσίας, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή χτυπήθηκε ανελέητα. Όταν ερχόταν ο Κινέζος ή ο  Ρώσος πρόεδρος στα δελτία ειδήσεων έπαιζε ως προτελευταία είδηση και πρώτη έπαιζε το Βατοπέδι!  Αλλά υπήρχαν και πιο μικρής σημασίας λόγοι, από επιχειρηματικά συμφέρονταΌταν όμως ο Καραμανλής μίλησε για “νταβατζήδες” κάποιους τους πείραξε ότι το είπε σε σουβλατζίδικο και όχι το τι είπε» σημείωσε.

Εκλογές: Τα πιθανά σενάρια

Για τις εκλογές  κ. Ρουσόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι πλην απροόπτου δεν θα γίνουν σύντομα αλλά ότι μπορεί να γίνουν ίσως μέχρι το τέλος του 2018,  χωρίς να  αποκλείσει το ενδεχόμενο  να επιδιώξει ο κ. Τσίπρας την ολοκλήρωση της θητείας του. Επισήμανε όμως   ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές.   

Το ενδεχόμενο καθόδου στην πολιτική εκ νέου   

Στην ερώτηση  του Π. Παναγιωτόπουλου αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι δεν  έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Ο ίδιος ανέφερε:

«Η πολιτική είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, όχι ως χόμπι, είναι  προσφορά. Είχα επάγγελμα και καλά αμειβόμενο. Βρέθηκα επί 8 χρόνια σε μια μεγάλη προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική περιπέτεια. Εγώ ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι όλα αυτά επινοήθηκαν για να χτυπηθεί ο Καραμανλής και ο Ρουσόπουλος που ήταν δίπλα του ήταν ένα καλό εφαλτήριο. Εκλογές δεν θα γίνουν αύριο το πρωί, άρα υπάρχει χρόνος».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την μέχρι τώρα θητεία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, o κ. Ρουσόπουλος τόνισε: 

«Τα έχει πάει μια χαρά μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην οργανωτική δομή που επέλεξε και στις θέσεις του που είναι ξεκάθαρες. Έχει ήδη  κυβερνητική εμπειρία ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και πιστεύω ότι θα έχει μια ακόμη καλύτερη θητεία ως πρωθυπουργός».  

       

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top