Μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν το 48% των 61,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 29,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των διοικήσεων των 4 συστημικών τραπεζών. Για τους χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικού, η ρύθμιση δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.

Πώς;

Οι Τράπεζες σχεδιάζουν να μετατρέπουν το επιτόκιο σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου.

Στην περίπτωση που το δάνειο βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση, μέρος του δανείου περίπου 40% θα «παγώνει» για κάποια χρόνια.

Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη, το πάγωμα θα διαρκεί για 7 χρόνια, ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 20 χρόνια.

Στο τέλος της περιόδου του παγώματος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, με βάση τις νέου τύπου ρυθμίσεις, σε κούρεμα μέρους της οφειλής.

Επίσης, εξετάζεται να δίνονται προνόμια-κίνητρα στους δανειολήπτες, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του επιτοκίου, τα περιθώρια είναι στενά.

Ως ύστατη λύση, σε περιπτώσεις δανειοληπτών που κρίνεται ότι δεν μπορούν να επανέλθουν σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση, θα επιδιώκεται συμφωνία με τον δανειολήπτη για την πώληση του ακινήτου το οποίο έχει υποθηκευτεί για το δάνειο, προκειμένου να καλυφθεί έστω ένα μέρος της οφειλής.

Tags: