Έρευνα: Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Έλληνες από την Κυβέρνηση- Ποια η πρόθεση ψήφου

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δίνει την απάντηση

Έρευνα: Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Έλληνες από την Κυβέ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησε νέα δημοσκόπηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση της παρούσας κυβέρνησης, τις επιδόσεις της αλλά και την πρόθεση ψήφου. Η έρευνα διεξήχθη 6 με 8 Απριλίου, σε πανελλαδικό δείγμα, 1.084 ατόμων, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. 

Η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθυστερεί τη διαπραγμάτευση για να παραμείνει στην εξουσία, σε ποσοστό 73%! Μόνο ένα 18% θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά για το καλό της χώρας και την εθνική περηφάνια, ενώ το 9% δεν γνωρίζει.

Η ίδια ερώτηση, όταν τίθεται μόνο σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει παρόμοια αποτελέσματα: το 51% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο Τσίπρας καθυστερεί επίτηδες (δηλαδή πάνω από 1 στους 3), με το 37% να νομίζει ότι ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά. Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αναμενόμενο: το συντριπτικό 92,5% υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός καθυστερεί, ελπίζοντας σε παραμονή του στην εξουσία! Μόνο ένα 5,5% θεωρεί ότι υπάρχει όντως διαπραγμάτευση.

Το επόμενο ερώτημα αφορά τις εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την υλοποίησή τους. Το 59,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία κι όχι για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Ένα σημαντικό 33% πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αλλά απέτυχε, ενώ μόλις το 3,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση υλοποίησε πολλές από τις εξαγγελίες της, ποσοστό χαμηλότερο από το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», που είναι στο 4%!

Σε επίπεδο κομματικής προτίμησης, το παραπάνω ερώτημα αναλύεται ως εξής: οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν, κατά κύριο λόγο, με ποσοστό 52,5% ότι η κυβέρνηση έβαλε τα δυνατά της αλλά δεν τα κατάφερε. Δεύτερη, κατά σειρά, άποψη των ψηφοφόρων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή της στην εξουσία, με ποσοστό 37% (περίπου 1 στους 3)! Μόλις το 7% πιστεύει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε πολλά απ’ όσα είχε υποσχεθεί!

Τελείως διαφορετικές οι απόψεις στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, όπου το 79.5% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία. Ένα μικρό 16,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αλλά απέτυχε, ενώ ξανά η πεποίθηση ότι υλοποιήθηκαν πολλές από τις εξαγγελίες έλαβε ποσοστό χαμηλότερο (1%) από εκείνο του «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» (3%).

Οι μισοί περίπου πολίτες φαίνονται δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (51%), ενώ το 44% δηλώνει δυσαρεστημένο, χωρίς, όμως, εναλλακτικές λύσεις. Μόλις ένα 5% δηλώνει ευχαριστημένο από την κυβέρνηση.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι, κατά 64%, δυσαρεστημένοι, χωρίς, όμως, εναλλακτικές, ενώ δυσαρεστημένο, με τη σκέψη ότι υπάρχουν εναλλακτικές, είναι το 25%. Το 8% των ψηφοφόρων θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο από την κυβέρνηση, ενώ το 2% δεν είχε απάντηση.

Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό, με το 83% να δηλώνει δυσαρεστημένο, πιστεύοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές, παρά τη δυσαρέσκεια, το 15%, ενώ μόλις 0,5% είναι ευχαριστημένο.

Στην ερώτηση για το τι θα χαροποιούσε τους πολίτες ώστε να δουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, η απάντηση ήταν μια οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα βουλή, με ποσοστό 38%. Δεύτερη λύση, με μικρή διαφορά (30%), αυτή των πρόωρων εκλογών. Στην παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, μέχρι τη λήξη της θητείας της, πιστεύει το 19% και το 13% δεν γνωρίζει.

Η επικρατέστερη κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, ή με κορμό του κόμματος αυτού, με ποσοστό 36%. Δεύτερη απάντηση αυτή της άγνοιας, με 31%, ενώ οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο 20%, στην τρίτη θέση. Τέλος, ένα 13% θα επιθυμούσε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό και μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 33%. Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα 15,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, και Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%. Εδώ, το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» έχει ποσοστό σχεδόν αντίστοιχο με του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 15%.

Τέλος, βλέπουμε μόλις στο 35% τη συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, με το 9,5% να πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό, το 13,5% να είναι αναποφάσιστο και ο κύριος όγκος, το 21%, να δηλώνει αποχή!

Αντιθέτως, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η συσπείρωση είναι πολύ μεγάλη, με ποσοστό 87%! Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος μόλις του 6%, ενώ σε λοιπά κόμματα κινείται το 5% και αποχή δηλώνει το 2%.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top