Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν υπάρχει  εφαρμογή των μέτρων, ήρθε η απάντηση Σόιμπλε, ότι πρώτα  πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν  συμφωνηθεί και ύστερα να εξετασθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Έτσι,  το τοπίο παραμένει θολό και δεν προβλέπεται να ξεκαθαρίσει πριν τα τέλη Μαΐου. Στο ενδιάμεσο η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 και τις εκτιμήσεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2017, στις 21 Aπριλίου.  

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ πλεόνασμα και χρέος θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ στις 27 Απριλίου συνεδριάζει η ΕΚΤ όπου χωρίς συμφωνία η Ελλάδα δεν θα ενταχτεί στην ποσοτική χαλάρωση. 

 ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟN ΣΥΡΙΖΑ

Πριν καν η κυβέρνηση νομοθετήσει τα μέτρα,  άρχισε πάντως  να τα επαναδιαπραγματεύεται!

«Η εφαρμογή  μπορεί να οδηγήσει εν τέλει μαζί με όλα τα αλλά και  σε ένα καλύτερο πλαίσιο ακόμη και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον»  δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.    

Πάντως τα μέτρα, τα οποία είναι ήδη γνωστά, και τα αντίμετρα που παραμένουν ασαφή, προκαλούν εσωκομματικούς τριγμούς, μετά και την χθεσινή παρέμβαση Φίλη και άλλων 12 στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης . Τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι «υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσε η λιτότητα, όπως δεν τελείωσε και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία όταν τελείωσαν το μνημόνια» δεν τους έπεισε. Όπως  διαμήνυσαν «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και «τελικός κριτής είναι ο λαός».

«Πιστεύω ότι και οι 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί,  για να μπορεί να νομοθετηθεί,  θα την στηρίξουν όλοι με την ψήφο τους» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.  

 «Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί, τελικά, να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με τον χειρότερο τρόπο. Ένα νέο Μνημόνιο με βαριά υπερφορολόγησα όλων των Ελλήνων και νέα περικοπή συντάξεων» σχολίασε  ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.  

 

Tags: