«Άνθρακες ο θησαυρός» του εξωδικαστικού συμβιβασμού - Τελικά θα καταλήγει στα... δικαστήρια!

Εξανεμίζονται οι ελπίδες χιλιάδων επαγγελματιών

Εξανεμίζονται οι ελπίδες χιλιάδων επαγγελματιών για τη σωτηρία των επιχειρήσεων τους μέσα στο 2017 με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το νομοσχέδιο που εισήχθη ήδη για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η διαδικασία  που προβλέπει θα είναι αργή και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταλήγει στα δικαστήρια.

 Οι δύο λέξεις,  «νεκρή αγορά»,  τα λένε όλα πάντως για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Χρήστος Λούσης διατηρεί κατάστημα με υαλοπίνακες και όπως πολλοί συνάδελφοι του περίμενε ως μάνα εξ ουρανού των εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ωστόσο, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού που απευθύνεται σε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού που φέρνουμε προς ψήφιση στην Βουλή δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης,  καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών. Αίρει όμως τα εμπόδια» δήλωσε ο κ. Δ. Παπαδημητρίου.   

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Πρώτα,  γίνεται ηλεκτρονικά η αίτηση, ακολουθεί ο διορισμός του συντονιστή, οι έλεγχοι της επιχείρησης και ειδοποιούνται οι πιστωτές. Για να πάρει μπρος η διαδικασία γίνεται η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης και πάνω σε αυτή τη βάση ξεκινά η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, την εφορία, τα ταμεία και τους προμηθευτές.  Αν συμφωνήσει το 60% υπογράφεται η σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Η γραφειοκρατία δεν σταματά όμως εδώ. Για να είναι όλες οι πλευρές κατοχυρωμένες και για να μην ακολουθήσουν ενστάσεις τον τελευταίο λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. Μόνο αν υπάρχει σιωπηρή αποδοχή όλων των πιστωτών μπορεί να αποφευχθεί η δικαστική επικύρωση.

«Η πλατφόρμα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και αναπτύσσεται από τον προηγούμενο Οκτώβριο από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων από μια ομάδα δημοσίων υπάλληλων. Εκεί μπορεί να μπει κανείς με τους κωδικούς του taxis αρα δεν έχουμε προβλήματα ασφάλειας» δήλωσε ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη του μήνα. Τρεις μήνες αργότερα θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δηλαδή αρχές Αυγούστου. Ο μέσος όρος διευθέτησης των χρεών μέσω της εξωδικαστικής διαδικασίας υπολογίζεται στους τρεις μήνες από το υπουργείο οικονομίας. Ενώ άλλους πέντε μήνες εκτιμάται πως θα χρειαστούν για τη δικαστική επικύρωση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top