Συνάντηση με τους επικεφαλής πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών θα έχει στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της γερμανικής προεδρίας στην G20.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Την ώρα που η ελληνική πλευρά αναζητά ισορροπία για σκληρά μέτρα που θα εφαρμοστούν σε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, η Λαγκάρντ δεν έχει κρύψει τη διαφωνία της με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε πως χρειάζεται λιγότερο χρέος» είπε μιλώντας σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσπάθησε -με δηλώσεις του στη Deutsche Welle- να υποβαθμίσει τις διαφορές Γερμανίας- ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολιάζοντας πως είναι φυσικό «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμε και σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα».

 

Tags: