ΤΥΦΩΝΑΣ 3,6 δισ. ευρώ στις τσέπες μας από τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν

Δείτε πόσο θα περικοπούν οι συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και τα εισοδήματα με το μαχαίρι στο αφορολόγητο

ΤΥΦΩΝΑΣ 3,6 δισ. ευρώ στις τσέπες μας από τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν

Σε νέα μέτρα-σοκ ύψους 3,6 δισ. ευρώ συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, ανάβοντας το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, με τις περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό να έρχονται το 2019 και το μαχαίρι στο αφορολόγητο το 2020 με στόχο και πάλι 1,8 δισ. ευρώ, υπό την αίρεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2018. Σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστούν και τα μέτρα για το αφορολόγητο το 2019!

Τα επιμέρους μέτρα για τις συντάξεις, δηλαδή το πως θα επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης του 1,8 δισ. ευρώ (πχ. με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, περικοπή κυρίων συντάξεων, κλπ) είναι κάτι που θα προκύψει από τις συζητήσεις με την τρόικα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του star.gr θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή ή τη Μεγάλη Δευτέρα.

Όσον αφορά το αφορολόγητο, εκτιμάται πως θα περικοπεί στα επίπεδα των 5.500 με 6.500 ευρώ, φέρνοντας επιβάρυνση που θα αγγίξει ακόμη τα 600 ευρώ για πολλούς φορολογούμενους.

ΑΓΡΙΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η (ενδεχόμενη) κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα φέρει περικοπές ύψους έως 300 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα:

•    Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ.
•    Έως 22% είναι ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών για όσους προέρχονται από ΙΚΑ και Δημόσιο στα 40 χρόνια ασφάλισης.
•    Από 30% έως και 39% κυμαίνονται οι προσωπικές διαφορές για τους παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου με κάτω από 34 χρόνια ασφάλισης.
•    Από 32% έως 35% είναι οι προσωπικές διαφορές για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ

Την ίδια ώρα, μία μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ θα οδηγήσει σε παρακράτηση φόρου 220 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ, πάνω από το νέο όριο των 5.900 ευρώ.

Παράδειγμα

 

Mισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 300 ευρώ. Με αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 902 ευρώ, δηλαδή 602 ευρώ περισσότερα!

Δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top