Μοσκοβισί: Συμφωνείστε... για να τερματιστεί η αβεβαιότητα!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Μοσκοβισί: Συμφωνείστε... για να τερματιστεί η αβεβαιότητα!

Την άποψη πως οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και πως η Κομισιόν θα εργαστεί ως ειλικρινής διαμεσολαβητής προς αυτό το σκοπό εξέφρασε, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Επίτροπος μάλιστα προς αυτό το σκοπό, ενημέρωσε του Ευρωβουλευτές ότι δεν θα παραστεί στην υπόλοιπη συνεδρίαση, διότι πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, άμεσα, ώστε να μετάσχει σε καθοριστικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Ο Μοσκοβισί προέβη σε μια λεπτομερή ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί και των μεταρρυθμίσεων και μέτρων που εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τόνισε μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

«Είναι χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», είπε ο Επίτροπος.

«Η ελληνική οικονομία μάλλον αποδεικνύεται ανθεκτική στην αναταραχή του 2015 και τα αποτελέσματα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Θετικές τάσεις έχουν προκύψει το 2016, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για μερικά τρίμηνα και τη μείωση της ανεργίας που παραμένει όμως απαράδεκτα υψηλή. Αλλά αυτές οι θετικές εξελίξεις αρχίζουν να υπαναχωρούν λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης» σημείωσε.

«Η Ελλάδα και οι Εταίροι της πρέπει τώρα να συμφωνήσουν για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάκαμψης. Η Ελλάδα το αξίζει. Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι, μετά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην προσπάθεια εφαρμογής τους, η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα, πρέπει όμως να μην τεθεί σε κίνδυνο όλο αυτό από την αβεβαιότητα» ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι «από την πλευρά της, η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή για να επιτευχθεί μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία. Και γρήγορα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό: «Επαναλαμβάνω εδώ ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% το 2016, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Η Eurostat θα δημοσιεύσει τα επίσημα αποτελέσματα στα τέλη Απριλίου, αλλά περιμένουμε το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο από 3%. Η Ελλάδα είναι επίσης σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο του 1,75% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα ενός πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιέχει τα παραμετρικά μέτρα υψηλής ποιότητας που εγκρίθηκαν το 2015 και το 2016, με μια σωρευτική απόδοση του προϋπολογισμού περί το 4,5% του ΑΕΠ. Οι προσπάθειες αυτές δεν θα πρέπει να ξεχαστούν ή να αγνοηθούν».

Όσον αφορά στο ευρύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα μεγάλο μέρος από αυτό που απαιτείται, είπε ο Επίτροπος : «η  Ελλάδα έχει εγκρίνει για πρώτη φορά ένα εθνικό δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας που θα εξασφαλίσει ένα βασικό εισόδημα διαβίωσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων, η νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) έχει εγκριθεί και τώρα περνά στην εφαρμογή».

Σημείωσε τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, την τραπεζική διοίκηση και τη δημιουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων (HCAP), τις ίδιες τις ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων».

«Όλα αυτά τα παραδείγματα αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος από τα 200 μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2015», είπε ο Μοσκοβισί.

Τα εκκρεμή ζητήματα

Αναφερόμενος στα εκκρεμή ζητήματα για τη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης σημείωσε τα εξής: «Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας - ένα θέμα μεγάλης σημασίας για πολλούς από εσάς εδώ, όπως και για την Επιτροπή. Είναι σημαντικό ότι η ελληνική αγορά εργασίας λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες στο μέτωπο της απασχόλησης, αλλά και τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις  στη χώρα, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να τηρεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές σε τομείς όπως οι ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστική δράση».

Εξήγησε δε ότι "παίρνουμε υπόψη το έργο της ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι δεν πήρε ομόφωνη στήριξη σε όλα. Από την εμπειρία, νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι κατ `ανάγκην το πώς λειτουργεί το σύστημα σε χαρτί, αλλά το πώς οι κοινωνικοί εταίροι να αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία και την από κοινού εκτέλεση, ανεξάρτητα και σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές»

Ως 2ο ανοιχτό θέμα ανέφερε την  αγορά ενέργειας: "είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Μια πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική αγορά είναι προς το συμφέρον όλων των καταναλωτών. Νομίζω ότι εδώ, με κάποιες τεχνικές προσαρμογές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

Τέλος, αναφέρθηκε και στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα: "ένα πακέτο μέτρων επί του προϋπολογισμού που θα επιτρέψει το ΔΝΤ να συμμετάσχει με το δικό της πρόγραμμα. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σημαντικό για ορισμένα κράτη μέλη. Αυτό που είναι μοναδικό εδώ είναι ότι το πακέτο θα τεθεί σε ισχύ κατά τα έτη αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος", είπε και εξήγησε ότι το eurogroup βασίζει εκεί τις αποφάσεις του.

«Δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Αλλά θέλω να τονίσω ότι το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών. Αν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι επιτευχθούν, η δημιουργηθούν δημοσιονομικά περιθώρια ,μπορούν και πρέπει στη συνέχεια αυτά να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και την ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο για το υπόλοιπο του πακέτου και την αποδοχή του από τον ελληνικό πληθυσμό» κατέληξε ο Επίτροπος.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top