«Η αξιολόγηση θα κλείσει νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένετε» είναι το νέο αφήγημα Τσακαλώτου προκειμένου, ως υπουργός των Οικονομικών, να καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και άλλη καθυστέρηση ή ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

Παρά τις χαριτωμένες διατυπώσεις, το φλεγματικό χιούμορ και τις αναφορές στη Σκάρλετ Γιόχανσον, ο λογαριασμός από τις καθυστερήσεις του κ. Τσακαλώτου πλησιάζει ή και ξεπερνάει, σύμφωνα με έγκυρους οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς, τα 15 ή -κατ’ άλλες εκτιμήσεις- και τα 20 δισ. ευρώ μόνο μέσα στους έξι τελευταίους μήνες.

Την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ (από το 2,7% του Προϋπολογισμού) και φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κατεβάζουν τον πήχη ακόμη και στο 0,5% του ΑΕΠ, οι συνέπειες από τη στρατηγική των καθυστερήσεων είναι ολέθριες και ορατές στην κοινωνία.

Έναν χρόνο μετά τις σεισμικές επιπτώσεις από το εξάμηνο Βαρουφάκη που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χώρα έχασε πάλι ακόμα ένα εξάμηνο εξαιτίας των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση, φέρνοντας πρόσθετα νέα μέτρα (για μετά το 2019) και δημιουργώντας επιπλέον τον κίνδυνο για ένα τέταρτο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018 ή -νωρίτερα- μια νέα τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

Από τότε έχει περάσει μισός χρόνος και υπάρχει απλώς η προσδοκία συμφωνίας στο πρώτο σκέλος της συμφωνίας (Staff Level Agreement) στο Eurogroup της 7ης Απριλίου με στόχο συνολικό deal στις 22 Μαΐου. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν χαθεί δέκα μήνες σε μια διαπραγμάτευση που, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα έπρεπε να είχε κλείσει ήδη πριν από έναν χρόνο και κάτι, τον Φεβρουάριο του 2016.

Πως προκύπτουν τα 15 δισ. ευρώ

 

■ 7,6 δισ. (ή έως και 9,6 δισ. ευρώ) οι δόσεις που δεν έρχονται

Τον Νοέμβριο του 2016 η χώρα θα έπρεπε να έχει πάρει δόση 6,1 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 έπρεπε να εισπράξει άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Και αν ακόμα έρθουν τελικά αυτά τα χρήματα μέχρι τον Ιούνιο, τότε θα ξεκινάει η αξιολόγηση για τα επόμενα 9,6 δισ. ευρώ, που όμως με βάση το ίδιο το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουν έρθει ήδη μέσα στο β’ τρίμηνο του 2017. Αρα η χώρα στερείται ήδη τα 7,6 δισ. και, ακόμα και αν αυτά έρθουν, θα μείνει «στο περίμενε» για τα άλλα 9,6 δισ. ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση βέβαια, που όλοι απεύχονται, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο, θα λείψουν φέτος συνολικά έως και 17,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

■ Χαμένο ΑΕΠ 4 δισ. ευρώ σε 6 μήνες (ή 7,2 δισ. ως το 2018)

Η ζημιά στην οικονομία αποτυπώνεται στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Στο δ’ τρίμηνο του 2016 (όταν διαπιστώθηκε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις) το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2015, αντί αύξησης 0,2% που είχε εκτιμηθεί αρχικά με τις πρώτες ενδείξεις του χειμώνα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η χώρα επέστρεψε στο φθινόπωρο του 2015 καθώς έλειψαν 2,8 δισ. ευρώ (ή 1,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ) απ’ ό,τι θα είχε κερδίσει η οικονομία αν έκλεινε ομαλά η αξιολόγηση.  Η απώλεια των 2,8 δισ. μεταφέρεται στο 2017 και θα αυξηθεί κι άλλο αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που προκάλεσαν τη βύθισή του στο τέλος του 2016. Στο α’ τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ θα έπρεπε να εκτιναχθεί σε σχεδόν 2%, επειδή ήταν πολύ κακό το α’ τρίμηνο του 2016 με το οποίο συγκρίνεται, αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης που ήταν ετήσια αύξηση 2,7% σε ολόκληρο το 2017. Και μισή να ήταν η ζημία σε σχέση με το τέλος του 2016, η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει χάσει άλλο 1,4 δισ. ευρώ - και συνολικά πάνω από 4 δισ. σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Επειδή όμως δεν έχουν στρώσει τα πράγματα στη διαπραγμάτευση, μπορεί να φανεί ότι έχουν ξεπεράσει τελικά και τα 5 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο... μονίμως αισιόδοξος κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναθεωρούν ήδη τον στόχο ανάπτυξης από 2,7% σε περίπου 1,6%-1,8%. Δηλαδή διαβλέπουν απώλεια της τάξεως του 0,9%-1,1% του ΑΕΠ ή έως 2 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι μετά τη συμφωνία η οικονομία θα καταφέρει να πάρει ριμπάουντ και να ανακτήσει μέρος των απωλειών.

■ 3 δισ. λιγότερες καταθέσεις στις τράπεζες

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν ανησυχία ότι η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 3 ή και τα 4 δισ. ευρώ

■ Στάση πληρωμών μισό δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση... ό,τι έδωσε, έδωσε ως τον Δεκέμβριο σε ιδιώτες από το δάνειο των 6 δισ. που πήρε τον Ιούνιο για να πληρώσει τα 9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, αλλά τον Ιανουάριο... φρέναρε απότομα και δημιούργησε νέα χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ, που τον Μάρτιο ξεπέρασαν κατά πολύ το μισό δισ. 

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 3,602  δισ. ευρώ (από 3,31 δισ. τον Δεκέμβριο) και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι συνολικές οφειλές που καθυστερούν πάνω από τρεις μήνες ανέρχονταν τον Ιανουάριο στα 4,808 δισ. ευρώ (έναντι 4,536 δισ. τον προηγούμενο μήνα). Τα χρήματα αυτά λείπουν από ιδιώτες, επιχειρήσεις και τράπεζες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
Tags: