ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στο Σύνταγμα: Απλή αναλογική, βουλευτές ως 8 χρόνια και δημοψηφίσματα από πολίτες!

Δείτε τι προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στο Σύνταγμα: Απλή αναλογική, βουλευτές ως 8 χρόνια και δημοψηφίσματα από πολίτες!

Πολύ μεγάλες ανατροπές φέρνει η πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με βάση την πρόταση καθιερώνεται η απλή αναλογική, θεσπίζεται μάξιμουμ αριθμός θητειών για τους βουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ψηφίζεται από τον λαό εάν δεν έχει εκλεγεί στις πρώτες δύο ψηφοφορίες ενώ πλέον το Κράτος μετατρέπεται σε «θρησκευτικά ουδέτερο».

Ειδικότερα:

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται όπως σήμερα μέχρι και τη δεύτερη ψηφοφορία (εάν χρειαστεί).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η εκλογή του Προέδρου θα γίνεται με άμεση εκλογή από το Λαό, μεταξύ των δύο σχετικών πλειοψηφησάντων υποψηφίων της δεύτερης ψηφοφορίας, μέσα σε ένα μήνα από την ψηφοφορία αυτή.

Σε περίπτωση θανάτου ή κωλύματος ενός εκ των δύο υποψηφίων η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται εξολοκλήρου. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση θανάτου ή κωλύματος ενός από τους δύο υποψηφίους που συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η πρόταση επίσης προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής και μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για 8 συνεχόμενα έτη.

Απλή αναλογική, ψήφος δυσπιστίας και όριο θητειών για βουλευτές

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει επίσης τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής αλλά και την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, δηλαδή την υποχρέωση η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Επίσης, προβλέπεται μέγιστος αριθμός θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για 8 συνεχόμενα έτη.

Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα της ψήφου στους εκτός επικράτειας Έλληνες, ενώ ορίζεται πως θα μπορούν να εκλέγονται ως 5 βουλευτές αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Δημοψηφίσματα

Η πρόταση προβλέπει τη λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000 υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Παράλληλα, προβλέπει την καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα.

Ενίσχυση της Βουλής

Προτείνεται, επιπλέον, σε κάθε βουλευτική περίοδο η δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών με πρόταση 120 βουλευτών, ενώ προβλέπεται πως οι αρμόδιες Επιτροπές μπορούν να καλούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους οποιονδήποτε πολίτη ή δημόσιο λειτουργό, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών.

Παράλληλα, τονίζεται πως σε κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής, η επόμενη εκλέγεται για θητεία ίση προς την θητεία της Βουλής που έληξε πρόωρα

Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Μεγάλες ανατροπές έρχονται και όσον αφορά τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για πρώτη την ρητή κατοχύρωση «της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας».

Παράλληλα, προβλέπει και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top