"Σήμερα είναι μια ήμερα γιορτής για την Ευρώπης καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων κι αυτό είναι καμιά φορά χρήσιμο για να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη αυτές τις κατακτήσεις να τις υπερασπιζόμαστε καθημερινά", τόνισε ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας μετά την τελετή υπογραφής της διακήρυξης της Ρώμης.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει όμως επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ τον παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε", είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

"Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας που υπεγράφη η Διακήρυξη των 27 για το μέλλον της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης και την ανάγκη να το προφυλάξουμε. Θετικό ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μια αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα. Όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη", ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι ‘έθεσε "στο επίκεντρο της συζήτησης το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Προφανώς η απάντηση που πήρα είναι καταφατική, μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει. Κι αυτό θα το δούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης".

"Δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια αντίφαση", σημείωσε ο Α.Τσίπρας και επεξήγησε ότι "δίνουμε μια μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας. Τα συνδικάτα στη χώρα μας δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Θα σας θυμίσω μόνο ότι στο κρίσιμο δημοψήφισμα βρέθηκαν για να υπερασπιστούν την ανάγκη να πούμε ‘ναι’ σε μια κακή συμφωνία και όχι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη.  Δεν είναι βεβαίως όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτή την κατεύθυνση".

"Παρόλα αυτά εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ", τόνισε.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη επέτειο της 25ης Μαρτίου:

"Σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτός ο αγώνας σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ".

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, σημείωσε πως "ο πρώτος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη θέση και η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να αναστοχαστούμε και να αναγνωρίσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές και να επιστρέψουμε σε αυτές. Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να εστιάσουμε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι αναγκαίο να ξαναβρούμε αυτές τις αρχές, να ξαναβρούμε το κοινωνικό μοντέλο".

Εξήγησε δε ότι "ο κίνδυνος είναι ο ακροδεξιός λαϊκισμός και τόνισε την πεποίθηση του ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θα υπερασπισθούν αυτές τις αρχές. Επισήμανε ότι φυσικά αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με τις τρέχουσες εφαρμοζόμενες πολιτικές. Αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε όραμα στους λαούς μας θα υπάρξει χώρος για αυτές τις αντιπολιτικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να αναδειχθούν".

Τέλος απαντώντας για το αν είναι ακόμα σκεπτικός για το κείμενο της διακήρυξης είπε: "φυσικά με προβληματίζει και σκεφτόμουν αν θα υπογράψω ή όχι. Αλλά πρώτα απ όλα πιστεύω ότι καταφέραμε να βάλουμε μια πολύ σημαντική αναφορά για την αναγκαιότητα μιας κοινωνικής Ευρώπης. Δεύτερον, πρόκειται για μια διαρκή μάχη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε".

Του Θάνου Αθανασίου

 

Tags: