"ΟΡΚΟ" ενότητας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης έδωσαν οι 27 της ΕΕ από την Ρώμη

Τι μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star στη Ρώμη, Θάνος Αθανασίου

"ΟΡΚΟ" ενότητας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης έδωσαν οι 27 της ΕΕ από την Ρώμη

“H Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλονδιακηρύττουν οι 27 της ΕΕ από τη Ρώμη, 60 χρόνια μετά την ίδρυση της τότε ΕΟΚ, όπου και αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα Σάββατο, κείμενο το οποίο μεταξύ άλλων στόχο έχει να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τους φόβους για περαιτέρω διασπαστικές κινήσεις και υπαναχώρηση των κατακτήσεων 60 ετών Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Σύμφωνα με το κείμενο που "έκλεισε" σε επίπεδο διπλωματών της Τετάρτη, οι 27 παρά τις διαφωνίες τους έχουν πλήρη συναίσθηση πως η ΕΕ είναι απόλυτα αναγκαία και απαραίτητη στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον, ως ο μοναδικός τρόπος να συνεχίσουν τα κράτη μέλη και οι λαοί τους να απολαμβάνουν το σημερινό επίπεδο διαβίωσης, που δεν έχει αντίστοιχο πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Η διακήρυξη μετά από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις μιλά για μια “ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη” όπου το “ευρώ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω”, αλλά και μια “κοινωνική Ευρώπη: μια Ένωση βασισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αλλά και την συνοχή και την σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς”. Yπάρχει δε και ειδική αναφορά στην “Ένωση που καταπολεμά την ανεργία”.

“Εμείς οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της ΕΕ”, αναφέρει η διακήρυξη. “Μια κοινότητα ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, μια μείζονα οικονομική δύναμη με ασύγκριτα επίπεδα κοινωνικής προστασίας και ευημερίας”, αναφέρει το κείμενο.

Οι 27 δεσμεύονται να “κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρή μέσω ακόμα μεγαλύτερης ενότητας και αλληλεγγύης” και αναγνωρίζουν ότι αν είμαστε ο καθένας μόνος του, θα παροπλιστούμε στο πλαίσιο της διεθνούς δυναμική”. Αντιθέτως “όλοι μαζί ενωμένοι έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να την επηρεάσουμε …” αναφέρει η διακήρυξη.

Το σημείο για τις πολλαπλές ταχύτητες είναι βεβαίως αρκετά καθαρό: “Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όταν χρειάζεται, ενώ κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα.” Για να συμπληρώσουν: “η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη και χωρίς διαχωρισμούς”.

Οι 27 μάλιστα υπενθυμίζουν ότι και στο μέλλον μπορεί να υπάρξει και άλλη διεύρυνση, κλείνοντας το μάτι στα Δυτικά Βαλκάνια, όχι όμως και στην Τουρκία: “μια Ένωση που παραμένει ανοικτή σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τις αρχές μας και είναι διατεθειμένες να τις προωθήσουν".

Το κείμενο κάνει επίσης αναφορά στην εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια σε ειδική παράγραφο “μια ασφαλής Ευρώπη”, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ θα κρατήσει τα σύνορά της κλειστά σε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών: “τα εξωτερικά μας σύνορα είναι ασφαλισμένα για να αποτρέψουν την επανάληψη μιας χαοτικής παράτυπης μετανάστευσης”.

Οι 27 υπόσχονται “μια ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή”, αναφέρει το κείμενο και παραπέμπουν σε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των κρατών μελών, χωρίς όμως πλήρη υποκατάσταση του ΝΑΤΟ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά στα προβλήματα των πολιτών. Οι 27 έχουν θορυβηθεί από την γενικευμένη αίσθηση πως οι κυβερνήσεις δεν αφουγκράζονται το λαϊκό αίσθημα και πρόσθεσαν τη φράση “να ακούμε και να απαντάμε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι πολίτες …”, υπενθυμίζοντας ότι τα κράτη θα “εργαστούν από κοινού στο επίπεδο που κάνει πραγματική διαφορά”. Η τελευταία φράση παραπέμπει στις υποδείξεις Γιούνκερ για περιορισμό της τάσης για ρύθμιση των πάντων στο κοινοτικό επίπεδο, κάτι που υπήρχε και στη γνωστή ανακοίνωση με τα 5 σενάρια.

Του Θάνου Αθανασίου (Ρώμη)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top