Την ώρα που η οικονομία κατρακυλά,  το θρίλερ της διαπραγμάτευσης δεν λέει να τελειώσει. Τελεσίγραφο έδωσαν οι δανειστές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για εργασιακά και ενέργεια,  ενώ μια και έξω θα κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο.  

Η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στα επόμενα 24ωρα να πει το ΝΑΙ στο κείμενο συμφωνίας παρέδωσαν οι θεσμοί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Μόνο που το ποτήρι που πρέπει να πιεί η κυβέρνηση είναι πολύ πικρό.

Η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έγινε στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Η πρόταση των δανειστών είναι οι συντάξεις να μειωθούν εφάπαξ από το 2020,  ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Ευρωπαϊκή πηγή είπε στο Star  ότι "κύρια θέματα που εκκρεμούν είναι εργασιακά και ενέργεια".  Η κυβέρνηση αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ και θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και σε αυτά το κουαρτέτο δεν κάνει πίσω.

Η κυβέρνηση πάντως εκπέμπει σήματα αισιοδοξίας, καθώς σύμφωνα με κύκλους του  υπουργείου Οικονομικών "απομένει να ρυθμιστούν δυο-τρεις λεπτομέρειες".  

Το “καρότο”  που δίνουν οι θεσμοί είναι η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων με τη λήξη του μνημονίου, ενώ ο  Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του ζητά από τους Ευρωπαίους να βάλουν πλάτη. 

Tags: