Αμετακίνητος στις θέσεις του υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αλλά και ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, σε ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St' Antony's College, στην Οξφόρδη.

«Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη: Η οπτική γωνία του ΔΝΤ» ήταν το θέμα της ομιλίας του Τόμσεν, ο οποίος -σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών- σημείωσε ότι «σε αυτό το πρόγραμμα το πρόβλημα είναι ότι δεν τελειώνουν οι αξιολογήσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι μισές χώρες της ευρωζώνης έχουν μισθούς και συντάξεις χαμηλότερους από την Ελλάδα». Ακόμη, υποστήριξε ακόμη πως «οι Έλληνες απολάμβαναν και εν μέρει απολαμβάνουν συντάξεις Γερμανίας», αν και αναγνώρισε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι ζουν ολόκληρες οικογένειες.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν, για να προσθέσει ότι για να αποκατασταθεί το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί μία 20ετία.

Άσκησε, εξάλλου, σκληρή κριτική στον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».

Τέλος, χαρακτήρισε «φοβερή» την αντίσταση που καταγράφεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Tags: