ΕΛΚ για Ελλάδα: Κάντε ΑΜΕΣΩΣ εκλογές!

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΕΛΚ Ζίγκφριντ Μουρεζάν διαψεύδει ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα

ΕΛΚ για Ελλάδα: Κάντε ΑΜΕΣΩΣ εκλογές!

Την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει το συντομότερο δυνατό στις κάλπες και να αποκτήσει μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει την πολιτική βούληση να κάνει μεταρρυθμίσεις και θα έχει εκλεγεί με μία πραγματικά μεταρρυθμιστική ατζέντα χωρίς ψεύτικες υποθέσεις, εκφράζει σε συνέντευξη του ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος Ζίγκφριντ Μουρεζάν. 

Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, ο οποίος μιλάει εξ ονόματος του ΕΛΚ (το κόμμα ομπρέλα, στο οποίο μετέχει το CDU της Μέρκελ και τα περισσότερα κόμματα εξουσίας στην ΕΕ) και δηλώνει κατηγορηματικά  ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από μία κυβερνητική αλλαγή και προεξοφλεί πως η ΕΕ θα συμφωνήσει με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για ταυτόχρονη μείωση δαπανών και φόρων.

Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για υποτιθέμενες διαφωνίες μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης και διαβεβαιώνει ότι και οι δύο μάχονται για την ενότητα της ευρωζώνης και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. 

Συγκεκριμένα, κληθείς  να σχολιάσει το ενδεχόμενο εκλογών, ο Ζίγκφριντ Μουρεζάν απαντά: «Βλέπαμε ότι η Ελλάδα ήταν ξεκάθαρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση, προς το τέλος του 2014. Μετά ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές στις οποίες πολιτεύτηκε με πολύ λαϊκίστικη ατζέντα και όλοι η αβεβαιότητα έπεσε επάνω στην ελληνική οικονομία. Το βλέπουμε άλλωστε σήμερα και στο Brexit. Όσο οι επενδυτές σήμερα δεν ξέρουν τι θα γίνουν στην Αγγλία δεν επενδύουν. Λιγότερες επενδύσεις σημαίνουν λιγότερη ανάπτυξη, λιγότερες δουλειές. Δε λέμε ότι η Ελλάδα ήταν τέλεια, λέμε όμως ότι κόντευε να πιάσει ανάπτυξη 2%. Ο Τσίπρας εκλέχτηκε, έπαιξε πολιτικά παιχνίδια με το δημοψήφισμα και το να έχεις κλειστές τράπεζες δεν είναι και πολύ καλό σε μια ελεύθερη χώρα. Και φυσικά είχε κόστος για την οικονομία. Το σημερινό κόστος για την επιστροφή στην ανάπτυξη οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης το 2015. Η Ευρώπη όμως ακόμη στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών. Η οικονομική βοήθεια είναι εδώ, αρκεί να πληρούνται κάποιες υποθέσεις. Σήμερα το μόνο που μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η μείωση των ελλειμμάτων είναι σημαντική, όμως αν εγώ ήμουν κυβέρνηση θα είχα ως προτεραιότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία ελκυστική προς τους ξένους επενδυτές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπερνικήσει πολιτικές αντιστάσεις, αλλά στο τέλος της μέρας το κέρδος θα επιστρέψει σε αυτούς. Δεν ξέρω τι τους σταματάει να ανοίξουν την αγορά ενέργειας. Πρέπει να μας το πούνε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα αγορών, με σοβαρούς όμως συνεργάτες, με σοβαρούς επενδυτές, ακόμα και εγχώριους, αποδίδουν. Το γιατί δεν το κάνουν, πρέπει να το αναζητήσουν στα πολιτικά συμφέροντα και όχι στην οικονομική λογική. Αν μία επιχείρηση έχει καλύτερη διοίκηση, βγάζει κέρδη. Αν βγάζει κέρδη, κάνει προσλήψεις. Αυτό φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό. Αν έχεις δημόσιες επιχειρήσεις με κακό management, πάλι στον προϋπολογισμό καταλήγουν. Ο κόσμος τα πληρώνει».

Ο Ζίγκφριντ Μουρεζάν όμως αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για επαναφορά κάποιου είδους συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Κοιτάξτε, oι εργάτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μπορούν με την εργασία τους να συντηρούν την οικογένειά τους, να έχουν βιώσιμη απασχόληση και να μπορούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Το επίπεδο των μισθών πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτό. Βεβαίως όμως αυξήσεις μπορούν να δίνονται μόνο όταν υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας. Αλλιώς χάνονται οι επενδύσεις και αυξάνεται η ανεργία. Θεωρώ ότι είναι θετική η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν αυτή γίνεται σε λογικά πλαίσια. Οι μισθοί όμως δεν πρέπει να αποφασίζονται σε ένα δωμάτιο από τους πολιτικούς».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΕΛΚ ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη : «Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι από την πρώτη ημέρα ενωμένη στον κοινό στόχο της αποτροπής της οικονομικής κρίσης και της παροχής αλληλεγγύης στις χώρες που το είχαν ανάγκη. Και αυτό είναι και το σωστό. Ήταν σωστό που βοηθήσαμε όλες τις χώρες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, όχι μόνο για τις χώρες αλλά και για τους πολίτες. Αλλά και για την Ευρωζώνη ως σύνολο. Μέρκελ και Σόιμπλε είναι ενωμένη για την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για αυτό. Η Καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών δούλεψαν πολύ στενά μεταξύ τους, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε μία κρίση χωρίς προηγούμενο. Οκτώ χρόνια τώρα». 

Απαντώντας δε στο ερώτημα γιατί τότε ο Σόιμπλε μιλάει συνεχώς για Grexit, ο Ζίγκφριντ Μουρεζάν τόνισε: «Ο υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Αυτό δε σημαίνει ότι το προτιμάει. Όλοι εργάζονται και όλοι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, Το ίδιο θέλουν και οι Έλληνες πολίτες. Ο υπεύθυνος πολιτικός όμως πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.  Και ο Σόιμπλε και η Μέρκελ πάντα έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και αυτό έχει σημασία. Και αυτό ήταν το σωστό. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη». 

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα ξεκάθαρα χρειάζεται εκλογές. Δεν είμαι ειδικός για το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα είναι δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη χρειάζεται τώρα. Γιατί δεν μπορείς να αφήσεις άλλο τον κόσμο να περιμένει. Οι Έλληνες δεν είναι καλύτερα σήμερα, από ότι ήταν δύο χρόνια πριν. Η χώρα ήταν σε δυσκολίες αλλά βρισκόταν στο σωστό δρόμο. Δε βλέπω το σημερινό πρωθυπουργό να έχει λύσεις που να δουλεύουν στην πράξη. Εκλέχτηκε με μια λαϊκιστική ατζέντα, έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι καιρός να έρθει κάποιος που θα έχει εκλεγεί με ένα ειλικρινές πρόγραμμα. Κάποιος διεθνώς αξιόπιστος. Αποτελεσματικός στα οικονομικά. Χωρίς αμφιβολία, αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει μια σωστή κατανόηση της οικονομίας. Δεν είναι λαϊκιστής. Αυτός θα στοιχημάτιζα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η τρόικα θα του επιτρέψει να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής ο Ζίγκφριντ Μουρεζάν απαντά: «Tα χρήματα του προϋπολογισμού πρέπει να πηγαίνουν εκεί που εξυπηρετούν τους πολίτες. Εκεί που δεν εξυπηρετούν πρέπει να κόβονται. Δαπάνες μπορούν να γίνονται μόνο για τη στήριξη της οικονομίας και το συμφέρον των πολιτών. Αυτό κάνουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό πρέπει να γίνει στο ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης. Όσο λιγότερες οι σπατάλες, τόσο το καλύτερο. Και αν δεν έχεις την πολιτική βούληση να περιορίσεις το δημόσιο εκεί που δεν εξυπηρετεί τον κόσμο, τότε το μόνο που σου μένει είναι να βάζεις φόρους ή το να κάνεις οριζόντιες περικοπές. Και τα δύο καταστρέφουν την οικονομία. Οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο που ζητάει να μειωθούν οι φόροι για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα με μεγάλη σοβαρότητα και με μεγάλη ακρίβεια να μειωθούν οι φόροι και ταυτόχρονα οι άχρηστες δαπάνες. Ξέρω ότι είναι πολιτικά δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top