Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση φρόντισε να προστατέψει τους υμέτερους, καθώς όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος στις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου 4387 υπάρχει παραθυράκι εξαίρεσης από τον κόφτη των συντάξεων των βουλευτών και των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η μη ρητή υπαγωγή του στις νέες ρυθμίσεις και το κενό νόμου που υπάρχει οδηγεί σε εξαίρεση από... την πίσω πόρτα για τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των υπολοίπων συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά του που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά στις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Αρμόδια στελέχη, νυν και πρώην, στις συντάξεις του Δημοσίου, παραδέχονται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δε ρυθμίζει τι θα ισχύσει με τις συντάξεις των αιρετών γιατί δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα άρθρο!

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Εκεί όμως απαριθμούνται όλες οι κατηγορίες, πλην μίας, των αιρετών της Βουλής και των ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού.

Αναλυτικά η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 αναφέρει ότι από 1/1/2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου τα παρακάτω πρόσωπα:

  • Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου.
  • Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής (σ.σ.: λειτουργοί Βουλής είναι το επιστημονικό προσωπικό Κοινοβουλίου), των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμίδας.
  • Οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πουθενά λόγος για τους βουλευτές και του εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Η παράβλεψη αυτή, σκόπιμα ή όχι μένει να αποδειχθεί, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό νόμου, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από τις ρυθμίσεις του νόμου.

Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βουλευτική σύνταξη ή σύνταξη δημάρχου, αντιδημάρχου, νομάρχη κ.λπ.

Tags: