Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»: Τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν όχι έλλειμμα αλλά πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ

«Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία» επεσήμανε

«Στα χρόνια της κρίσης είχαμε συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας ειδικά στο χώρο της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», μετά από ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.

«Την πενταετία 2010-2014, ενώ ο μνημονιακός στόχος για την υγεία ήταν στο 6% του ΑΕΠ, κι ενώ το 2009 ήταν στο 6,8%, εμείς παραλάβαμε το 2015, στο 4,7% του Ακαθάριστο Εθνικού Προϊόντος» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας. Παρόλα αυτά, ήταν ένα μικρό θαύμα,  ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά την αυξήσαμε, μετά την περίοδο της κρίσης» είπε ο κ Τσίπρας.

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια (στον χώρο της δημόσιας υγείας) δεν έγινε καμία πρόσληψη, μονάχα απολύσεις. Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να "βαφτίζουν" τις περικοπές "μεταρρυθμίσεις» δήλωσε από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε: 

«Στόχος μας είναι να υπάρχει μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας ανά 10.000 κατοίκους, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες 239 ως το τέλος του 2017».

«Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «αυτές τις δύο χρονιές, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Είχαν έλλειμα 936 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν από τις μέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016, τα νοσοκομεία είχαν όχι έλλειμμα αλλά πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίσης το πρόγραμμα προσλήψεων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζονται άλλες 12.000 θέσεις, από τις οποίες 8.000 μόνιμες».

«Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι παράδεισος, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το παρελθόν» επεσήμανε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top