Για ένα ακόμη πολυ σημαντικό στοιχείο για την κατάσταση στην αγορά,  που ενισχύει την πεποίθηση ότι πισωγυρίζουμε αντί να πηγαίνουμε μπροστά, αναφέρθηκε η Κάτια Μακρή στο σημερινό της σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως επισήμανε, οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν μεγαλύτερη βοήθεια απο τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης , τον περίφημο ELA, κάτι που είχαν να συμβεί απο πέρυσι τον Απρίλιο. Βλέπετε πως αποκλιμακώνονταν η ανάγκη δανεισμού μήνα με το μήνα, από τον Ιούνιο του 2015 που έκλεισαν οι τράπεζες.  Κι αυτό για να καλυψουν τη ζημια απο την εκροή καταθέσεων και απο την αύξηση των κόκκινων δανείων.

Για το τι  σημαίνει αυτό σε χρήμα, τόνισε η σχολιάστρια του Star:

«Ο δανεισμός απο τον έκτακτο μηχανισμό ειναι ένας πολύ ακριβός δανεισμος, με επιτοκιο 1,55% εναντι 0,05% που δανειζει αυτη τη στιγμη η Φραγκφουρτη τις υπολοιπες τραπεζες της Ευρωπης. Αντι δηλαδη να μπουμε στη ποσοτικη χαλαρωση, να δανειζονται με μηδενικα επιτοκια – πληρωνουν και 31 φορες πανω απ΄το κανονικο»!

Κατέληξε στο σχόλιό της η Κάτια Μακρή:

«Αυτο σημαινει οτι ουτε συζητηση για αρση των capital controls , οπως επισης οτι τα δανεια στις επιχειρησεις ειναι αγνωστη λεξη. Κι οσο υπαρχει αυτη η εικονα δεν μπορουμε να μιλαμε φυσικα , ουτε για αναπτυξη , ουτε για σωτηρια επιχειρησεων, ουτε για τιποτα απολυτως. Όλα ειναι βυθισμενα στο τελμα που ζουμε καθημερινα».  

Tags: