Συνταξιούχους τριών «ταχυτήτων» και νέων «προσωπικών διαφορών», ανάλογα με το έτος «εξόδου» από την εργασία, δημιουργεί η νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αλλάζει τη βάση των αποδοχών στις οποίες θα υπολογίζονται οι συντάξεις.

Η απόφαση που ελήφθη, για... τεχνικούς λόγους, να αντικατασταθεί ο συντελεστής μεταβολής των μισθών (που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) με τον συντελεστή μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έως το 2020 και μετά το 2021 να αρχίσει να «μετρά» η μεταβολή των μισθών στις συντάξιμες αποδοχές, μπορεί να ευνοεί όσους συνταξιοδοτηθούν στο ενδιάμεσο διάστημα και να περιορίζει, κάπως, τις «προσωπικές διαφορές» με τους «παλιούς», όμως, χωρίζει στα τρία τους συνταξιούχους δημιουργώντας νέες «προσωπικές διαφορές»:

• Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τις 12/5/2016. Οι συντάξεις τους είχαν υπολογιστεί με τις «παλιές» ευνοϊκές διατάξεις, είτε ως ποσοστό έως 80% του τελευταίου μισθού είτε με την καλύτερη 2ετία ή 5ετία... Οι συνταξιούχοι αυτοί, βέβαια, θα μάθουν έως το τέλος του 2017 ο καθένας χωριστά την «προσωπική διαφορά» που θα έχουν (έως ότου αυτή... περικοπεί) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους σύμφωνα με το ν. 4387/2016.

• Στη 2η κατηγορία θα βρεθούν όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ 12/5/2016 και 31/12/2020. Εκτός του ότι η σύνταξή τους θα έχει υπολογιστεί με βάση το νέο Ασφαλιστικό (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης), θα ληφθούν υπόψη οι μέσες αποδοχές που είχαν από το 2002 και μετά (δηλαδή θα μετρήσουν οι χαμηλότεροι μισθοί τους) με αναπροσαρμογή, όμως, που θα γίνει με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ο οποίος ήταν αρνητικός μόνο μετά το 2013, όπως φαίνεται στον πίνακα). Και όχι με βάση τη μέση μεταβολή των μισθών που έπεσαν δραστικά στην περίοδο από το 2012 και μετά.

Στην 3η κατηγορία θα «πέσουν» όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2021. Η σύνταξή τους θα υπολογιστεί και πάλι με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, αλλά η αναπροσαρμογή των αποδοχών τους θα γίνει με τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών. Και, εφόσον ισχύσει η αρχή των «ενιαίων κανόνων», εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα «προσωπικής διαφοράς» με τους προηγούμενους, αφού θα λαμβάνουν... λιγότερα, αν και έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις.

 

Πηγή: Ημερησία